Het Mooiste Nederland

Iedereen wil trouwen op kasteel De Hooge Vuursche

Lelietjes van dalenBeeld Harmen Van Dijk

Ook al staat de geschiedenis van kasteel De Hooge Vuursche niet bol van het huwelijksgeluk, toch is het de favoriete trouwlocatie van Nederland. Op het landgoed is het prettig wandelen.

Als het op trouwlocaties aankomt, is de provincie Utrecht veruit favoriet. Elk jaar stelt de website toptrouwlocaties.nl een lijstje samen en vier locaties in de top-5 zijn in deze provincie te vinden. Dat zal veel te maken hebben met de centrale ligging, maar zeker ook met de landgoeddichtheid in deze omgeving. Op weg naar de nummer één van de lijst passeer ik tal van kastelen, buitenplaatsen en romantische boerenhoeves, allemaal aangenaam gelegen tussen bos en veld.

Prinsen op witte paarden en sprookjesprinsessen trouwen nu eenmaal niet in een stoffig zaaltje van het gemeentehuis. Over royalty gesproken: de Oranjes wisten deze provincie ook al te vinden: koningin Juliana verkoos Soestdijk boven Den Haag. En prinses Bea­trix is na haar abdicatie weer lekker op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche gaan wonen.

Koetshuis

Ik stop één landgoed eerder, in Hooge Vuursche. Het kasteel aldaar is voor het derde jaar op rij de populairste trouwlocatie van het land. Het smeedijzeren hek, met in een sierlijke boog de naam van het slot, staat uitnodigend open. Ik negeer het bordje ‘Verboden toegang voor onbevoegden’ dat ik vanuit mijn ooghoek zie en wandel richting de uitbundig spuitende fontein waarachter het landhuis half verborgen gaat.

In het koetshuis halverwege de oprijlaan geeft iemand een powerpoint-presentatie voor een aandachtig luisterend gezelschap. Sinds 2007 is het kasteel eigendom van de Event Company dat het behalve voor bruiloften ook voor congressen en dergelijke verhuurt. Je kunt er gemakkelijk 450 gasten ontvangen. Maar vandaag geen bruiloft, wat gezien het wat sombere weer misschien ook maar beter is. Bij het kasteel is het uitgestorven. Het gebouw uit 1912 zou het in deze setting prima doen als decor voor een Agatha Christie-verfilming: groot, statig en een tikje mysterieus.

Het kasteel werd ontworpen door Eduard Cuypers, niet te verwarren met zijn oom Pierre die dankzij het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam veel beroemder werd. De opdracht tot de bouw werd gegeven door Johannes Adrianus Leonard van den Bosch die het landgoed had geërfd van zijn bijna tien jaar oudere echtgenote, jonkvrouw Louise Charlotte Rutgers van Rozenburg. Met zijn nieuwe, veel jongere echtgenote, barones Ernestine Louise van Hardenbroek van Lockhorst, trok hij in het gloednieuwe kasteel dat door bekende kunstenaars was voorzien van allerlei beeldhouw- en smeedkunst die de maritieme carrière van Johannes Adrianus meer glans moesten geven. Er werden grootse feesten gehouden, maar lang duurde de pret niet: het huwelijk liep al in 1915 op de klippen.

Fantasie

Ik heb natuurlijk geen idee wat er in de levens van deze mensen allemaal speelde, maar mijn fantasie weet er wel raad mee. In elk geval lijkt het me niet de beste reclame voor een trouwlocatie, maar de haast on-Nederlandse grandeur van het gebouw maakt alles goed. Johannes Adrianus zocht na de scheiding zijn heil in de VS en het kasteel werd een hotel dat van hand tot hand ging – ook Freddie Heineken mocht zich enige tijd de trotse eigenaar noemen. Ooit kon er nog wel koffie worden gedronken, maar nu is het helaas alleen te boeken voor grotere evenementen, dus kunnen we het alleen van de buitenkant bewonderen. Gelukkig is het omliggende, bosrijke landgoed Hooge Vuursche wel vrij toegankelijk. 

Vanaf de parkeerplaats even verderop begint de goed gemarkeerde ‘vijverwandeling’. De naam verraadt het al: in het bos liggen diverse waterpartijen die soms heel natuurlijk ogen, maar soms ook duidelijke overblijfselen zijn van formele tuinen. Het kasteel van Cuypers was namelijk niet het eerste dat hier stond. In de 17de eeuw liet de Amsterdamse familie Bicker hier een buitenhuis bouwen – Simone van der Vlugt publiceerde onlangs nog een boek over dit schatrijke regentengeslacht. Er zijn toen lange lanen aangelegd – mooie zichtlijnen die nog altijd het bos doorsnijden. Staatsbosbeheer kiest er tegenwoordig voor om de natuur zoveel mogelijk ruimte te geven. Ze hopen op de terugkeer van berken en eiken die hier van nature horen, maar eerlijk gezegd mogen er van mij nog een heleboel beuken bij komen. Die zorgen voor een prachtig, open bos. Zeker met de frisgroene, net ontloken bladeren: het bos lijkt wel licht te geven, zelfs op een dag dat voortdurend regen dreigt.

Voor hondenhaters is deze wandeling minder geschikt, het blijkt een favoriete uitlaatplek omdat de dieren vrij mogen rondlopen. Ik heb er geen problemen mee. Zeker niet met Pebbles, een stokoude terriër die volgens haar baasje praktisch doof en blind is, maar mij onverschrokken komt begroeten bij een schilderachtig watertje.

De wandeling kent een toepasselijke afsluiter: ik ruik ze eerst, dan zie ik het veld vol lelietjes van dalen. Op lijstjes met favoriete bloemen voor een bruidsboeket eindigen die steevast in de top-5. Beroemde voorbeeldbruiden als Grace Kelly en Meghan Markle kozen ervoor. Ik hoop dat de bruiden in spe ze hier toch maar met rust laten.

Top-10 trouwlocaties

1 Kasteel De Hooge Vuursche

2 De Landgoedrij, Bunnik

3 Landgoed Te Werve, Rijswijk

4 Mereveld, Utrecht

5 Feel Good Tent-Event, Lage Vuursche

Op 30 juni organiseert toptrouwlocaties.nl een open dag. U kunt dan diverse trouwlocaties bezoeken – kasteel De Hooge Vuursche doet ook mee. Aanmelden op de website.

Wandeling

De vijverwandeling is uitgezet door de IVN. 

Naast het kasteel staat restaurant Vuur. U kunt ook doorrijden naar Lage Vuursche, waar het wemelt van de horeca.

Voor ‘Het mooiste Nederland’ probeert de redactie van Trouw de mooiste fiets- en wandelroutes door Nederland uit. Lees meer in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden