Iedereen wil Poetins stoere 'silly walk'

De Russische president Poetin, met Kremlin stafchef Sergei Ivanov en premier Dmitry Medvedev.Beeld reuters

Het heeft er alle schijn van dat Vladimir Poetin lijdt aan de ziekte van Parkinson. De Russische president heeft een merkwaardige tred. Terwijl hij bij het lopen flink zwaait met zijn linkerarm, houdt hij zijn rechter strak tegen het lijf. Zo'n asymmetrische gang is een typisch voorteken van Parkinson.

Het kerstnummer van het British Medical Journal is traditioneel gewijd aan onderzoek met een knipoog. In het verleden onderzochten artsen of lachen gezond is, vroegen ze zich af waarom de neus van Rudolph het rendier rood is en ontzenuwden ze de vloek van Toetanchamon. Dit jaar onderzochten ze ondermeer het loopje van Poetin.

Volgens de neurologen in het British Medical Journal lijdt Poetin niet aan Parkinson. Als de president judoot of aan krachttraining doet toont hij geen enkel mankement. En als de president een verdrag ondertekent, hanteert hij zijn pen soepeltjes, zonder de kenmerkende trillingen van een parkinsonpatiënt.

Het oude handboek
In de luwe uurtjes van een congres laten neurologen elkaar vaak YouTube-filmpjes zien van vreemde wandelgangen. Zo stuitten ze op Poetin en stelden ze meteen de diagnose. In hun artikel wijzen ze op Adolf Hitler, een gekend lijder aan Parkinson, die één arm ook nog maar beperkt kon bewegen.

Maar Poetin? In hun zoektochten naar mogelijke verklaringen vonden ze een oud handboek van de KGB, de vroegere Russische geheime dienst. Dat schreef voor dat officieren hun wapen tegen de borst hielden of strak langs hun lijf. Alleen met hun andere hand mochten ze tijdens het lopen zwaaien.

Het was een eyeopener: allerlei Russische hoogwaardigheidsbekleders hebben dat scheve loopje. Zelfs de premier, Dmitri Medvedev, komt zo het Kremlin binnenwandelen. Terwijl hij nooit een militaire opleiding heeft gehad. Een uitzondering op de regel? Nee, schrijven de artsen: Medvedev aapt gewoon de macho-pas van Poetin na.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden