'Iedereen wil hier spelen en trainen'

Voor de helft van de volleybalteams die deelnemen aan één van de Europa-Cuptoernooien was het een geslaagd weekend. Kampioen Dynamo plaatste zich na een tweede 3-0 op Mosjoen in Noorwegen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De tweede winstpakker was Nesselande dat zich in Rotterdam via een toernooi naar de achtste finale van de CEV-Cup speelde.

Fred Troost

Nesselande profiteerde ten volle van het thuisvoordeel. Het won van Bartreng (Luxemburg), Riga PCSK (Letland) en OK Brcko (Bosnië-Herzegowina). Alleen tegen het laatste team leverden de import-Rotterdammers een set in (3-1).

Nesselande is import, want de club zetelt in Zevenhuizen. In het kader van Rotterdam City of Sports is het mannenteam overgehaald in de nieuwe topsporthal (2500 plaatsen) naast De Kuip te komen spelen. Het toernooi was het eerste evenement in de in januari officieel te openen accommodatie. Zaterdagavond was de hal met 1500 toeschouwers goed gevuld.

De Stichting Rotterdam Topsport ambieert dat Rotterdam sportstad nummer één wordt en daarbij past een zaal tussen Sportpaleis Ahoy' en een gemiddelde sporthal. Het nieuwe topsportcentrum moet uiteraard zijn plaats nog verdienen op de sportkaart van Nederland en wellicht ook daarbuiten.

Het liefst zag men enkele vaste bespelers, maar dat moeten dan wel publiekstrekkers zijn. Daar ligt een probleem, want zowel Nesselande als basketbalclub Rotterdam kunnen niet bogen op een acceptabele vaste aanhang. De basketballers, die in januari naar Zuid komen, trekken momenteel in de Zadkinehal amper tweehonderd toeschouwers. En Nesselande heeft zijn wortels in Zevenhuizen, waar al jaren furore wordt gemaakt in het kleine, maar intieme dorpshuis Swanla.

,,Het is moeilijk in te schatten of het publiek uit Zevenhuizen zal meekomen', zegt Ferry van Hal, behalve libero in het team ook assistent-manager van de club. ,,De trouwe fans blijven wel komen. Maar de mensen om de hoek, zoals we die nu kennen, zie ik nog niet in de auto naar Rotterdam stappen. Het is opvallend dat er nu al meer publiek bij dames één zit.' De vrouwen blijven wel in Swanla.

,,Je begint toch niet over het publiek, hè', reageert coach Gert Timmer geïrriteerd na het slotduel tegen de Bosniërs. ,,In de toekomst komen ze ook wel. We gaan hier een goed niveau neerzetten. Over een paar jaar zul je versteld staan. En dan zit het hier helemaal vol. Het team is in ontwikkeling. Volgend jaar spelen hier vier tot vijf potentiële Oranje-kandidaten. Die zijn er al of die komen. Want dit trekt. Dit is de mooiste volleybalhal in Nederland. Iedereen wil hier wel spelen en trainen. Bovendien is Nesselande in potentie het beste team van Nederland, ook als team en qua begeleiding.'

Van Hal legt uit hoe Nesselande probeert nieuw publiek te werven. ,,We geven clinics op basisscholen in Rotterdam. Vijf weken één uur les in groep zeven en acht. We leren de kinderen de basistechnieken en -regels. Dat gaat uiteraard gepaard met vrijkaarten. Ook geven we clinics in bedrijven, waardoor we ons netwerk van sponsors uitbreiden. Het zit in mijn takenpakket daar werk van te maken.'

Uiteraard moeter er ook sportief succes zijn. Dit weekend voldeed Nesselande eenvoudig aan de opdracht. Toch zegt Timmer: ,,Dit toernooi zegt niet veel over hoever we zijn. We hadden hier geen topploegen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden