Iedereen wil het liefst eigen onderzoekers op Bali

AMSTERDAM - De omvang van de aanslag op Bali was nog nauwelijks bekend of onderzoeksteams uit de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Japan zaten al in het vliegtuig om te helpen bij het opsporen van de daders. Onderzoekers van Scotland Yard en een Duits onderzoeksteam sloten zich snel bij hen aan.

Dat getuigt van weinig vertrouwen in de Indonesische onderzoekers. Al haastten de meeste landen zich te verklaren dat het dáár niets mee te maken heeft.

Frankrijk behoudt zich nu eenmaal het recht voor overal onderzoeksteams heen te sturen waar Franse slachtoffers zijn gevallen. Vier Fransen zijn vermist en vermoedelijk dood. Onderzoekssteun is een formaliteit, met andere woorden. Ook Duitsland verklaart de hulp op die manier.

De Australische minister van buitenlandse zaken Alexander Downer haastte zich toe te voegen dat waar het om gaat, is de daders voor het gerecht te krijgen. En daar wil Australië slechts bij helpen. Ook de Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark benadrukte dat het buitenlandse onderzoek het Indonesische onderzoek moet 'versterken'.

Toch komt dit niet geloofwaardig over. De Indonesische regering heeft de reputatie mensenrechtenkwesties in de doofpot te stoppen en weinig inspanningen te leveren bij onderzoek naar corruptie en geweld in het land. Om nog maar te zwijgen van de verdenking dat het Indonesische leger zelf vaak het geweld in de archipel uitlokt.

De Amerikaanse president Bush herhaalde gisteren het verwijt dat Indonesië zich te weinig aantrekt van de internationale inspanningen een einde te maken aan (moslim)geweld. Hij kondigde aan de Indonesische president Megawati Soekarnopoetri hierop opnieuw te zullen aanspreken. ,,Ik hoop dat ze zich realiseert dat wanneer zij toestaat dat terroristen Indonesië als basis gebruiken ook het land zelf verzwakt.'' De daders moeten snel opgepakt worden, voor ze anderen doden, aldus Bush.

In augustus maakten de Verenigde Staten reeds 50 miljoen dollar over naar de Indonesische regering voor de terrorismebestrijding. Maar vertrouwen dat dit geld kundig besteed wordt, hebben de Amerikanen blijkbaar niet.

Kritiek op Indonesië was er ook van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die er nog even fijntjes op wees dat het de plicht is van alle landen het terrorisme te bestrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden