Iedereen wil ander vmbo, maar de vraag is welk

opleiding| De Tweede Kamer praat vandaag over de toekomst van het vmbo, een schoolvorm die het moeilijk heeft.

Inderdaad, zegt minister Jet Bussemaker, jongeren die klaar zijn met een vmbo-opleiding zijn wel erg jong. De vervolgopleiding, het mbo, kan een erg grote stap zijn. Maar Bussemaker wil eigenlijk niet een jaar extra school voor iedereen, zoals de VO-raad, de vereniging voor scholen in het voortgezet onderwijs gisteren voorstelde. "Er zijn leerlingen die al hun hele leven de bouw in willen. Die moeten zo snel mogelijk de kans krijgen."

Vandaag praat de Tweede Kamer over de toekomst van het vmbo. Die schoolsoort, een combinatie van de vroegere mavo en de beroepsopleidingen, heeft problemen. Jongeren gaan er eigenlijk niet heel erg van harte naartoe en het aantal jongeren dat nooit zijn beroepsopleiding afmaakt, is relatief groot. De afgelopen maanden is er daarom een aantal voorstellen gedaan om de opleidingen te verbeteren. Behalve over het meest recente voorstel om de opleidingen van vier naar vijf jaar te verlengen, spreekt de Kamer vandaag ook over twee eerdere voorstellen: één van de Onderwijsraad en een tweede van de koepel van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs, de vervolgopleiding van het vmbo.

Eerder al constateerde minister Bussemaker dat men in Nederland zegt dat een kind naar het havo of het vwo 'mag', maar naar het vmbo 'moet'. Dat is naar, want op hun vijftiende jaar gaat meer dan de helft van de jongeren naar het vmbo. Daarna gaat het vaak mis: veel jongeren maken geen gelukkige overstap naar een vervolgopleiding, vallen daar uit en komen dan zonder geldige papieren de arbeidsmarkt op. Dat was ook de reden voor de VO-raad om te suggereren dat een jaar langer in het voortgezet onderwijs misschien een oplossing is.

Staatssecretaris Dekker reageerde gisteren voorlopig positief op het voorstel om het vmbo een jaar te verlengen, dat hij het bestuderen waard noemde. Dekker wil, nadat hij morgen met de Kamer heeft gesproken, aan een plan werken dat het vmbo aantrekkelijker maakt. Het zal eind dit jaar klaar zijn. Daarin bespreekt hij ook de door de Onderwijsraad geopperde mogelijkheid het vmbo te splitsen in 'vakmanschap' en mavo. Ook bestudeert hij het idee van de mbo-scholen om juist één brede beroepsopleiding te maken, waaruit leerlingen pas later op niveau worden geselecteerd.

Onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer maken zich al lange tijd zorgen om de aansluiting tussen vmbo en middelbaar beroepsonderwijs. Het voorstel om het vmbo met een jaar te verlengen kon daarom bij de PvdA op bijval rekenen. "Ik ben positief over ieder voorstel dat talenten en laatbloeiers meer kansen geeft", zei Tanja Jadnanasing van de PvdA. Ook haar collega Straus van de VVD is 'in principe niet tegen'.

CDA-Kamerlid Michel Rog heeft zijn twijfels. "Er zijn jongeren voor wie dit een goed idee is", zegt hij, "maar er zijn er ook die zo snel mogelijk terecht moeten komen op een plaats waar ze hun talenten pas echt kunnen benutten. Dat is vaak op het beroepsonderwijs."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden