Iedereen tevreden met aanstelling 'Generaal Beeldenstormer'

Vrienden en critici van president Trump zijn het voor het eerst eens: luitenant-generaal Herbert Raymond 'H.R.' McMaster (54) is een perfecte keuze als veiligheidsadviseur. Die post kwam vrij toen bleek dat kandidaat Michael Flynn voor zijn beurt met de Russen had gesproken over sancties.


"Een man met een reusachtig talent en overweldigende ervaring", aldus Trump vanuit zijn vakantieverblijf in Florida. Maar ook de Republikeinse senator John McCain, die Trump vanuit Europa nog fel aanviel, reageerde verheugd: 'Een uitstekende keus'. Ook Democraten haalden opgelucht adem dat er geen heethoofd aan het Trumpteam wordt toegevoegd maar een prominente militaire strateeg.


Wat spannend wordt, is dat Trump geen kritiek kan velen, maar McMaster, bijnaam 'Generaal Beeldenstormer' juist bekendstaat om zijn ongezouten kritiek. "De krijgsmacht is niet immuun voor kritiek. Mijn commandanten wilden juist altijd feedback hebben", zei hij daarover. Hij werd bekend met zijn boek 'Dereliction of Duty' (Plichtsverzuim) uit 1997. Dat was gebaseerd op zijn dissertatie over de verhouding tussen legerleiding en president Lyndon Johnson ten tijde van de Vietnamoorlog. McMaster verwijt de toenmalige legertop dat zij politici verkeerd informeerde over de Vietcong en de regering dat zij loog.


Het boek staat sindsdien op militaire leeslijsten, maar heeft ook een paar jaar verhinderd dat McMaster bevorderd werd tot generaal. In 2008 deed generaal Petraeus, die met hem gewerkt had in Irak, dat wel. Luitenant-generaal McMaster studeerde aan West Point, vocht in de Golfoorlog, in Irak en in Afghanistan. Hij had ook kritiek op president Bush omdat die zonder lange-termijnplan Irak binnenviel. "Het idee was dat de betere techniek oorlog snel, goedkoop en schoon zou maken, maar dat is niet waar, weten we nu", aldus McMaster. "Oorlog blijft menselijke aspecten houden."


In 2014 nam Time Magazine hem op in de lijst van 100 meest invloedrijke personen ter wereld, als de architect van de toekomstige Amerikaanse krijgsmacht. McMaster heeft daarover de afgelopen drie jaar als strateeg meegepraat bij de militaire denktank Arcic in Virginia. Zo vindt hij bijvoorbeeld dat de politiek met een duurzame oplossing moet komen. Vervolgens kan de krijgsmacht bijdragen aan een overwinning in de huidige complexe wereld.


In Irak brak hij met de simpele 'kill and capture'-tactiek die tot die tijd gold. Hij leerde zijn militairen de verschillen tussen soennieten, sjiieten en Koerden. Zij moesten lezen over de geschiedenis van Irak en het onderdrukken van opstanden.


Wat betreft Rusland is McMaster realist. Het doel van Moskou is volgens hem met een hybride oorlogsvoering - politiek, desinformatie, militair - in post-Koude Oorlog Europa de stabiliteit verstoren. Voor hem is Rusland geen potentiële partner maar een bedreiging. De beste oplossing voor een oorlog is volgens hem overigens: er niet aan beginnen.


in het nieuws omdat...


...president Trump hem heeft benoemd tot Nationale Veiligheidsadviseur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden