'Iedereen met een zwerver heeft geen hond uit de broodfok'

null Beeld BUZhonden
Beeld BUZhonden

Eigenaren van buitenlandse honden wordt regelmatig verweten dat ze met hun voormalige zwerver een Nederlandse asielhond overslaan. Een opmerking voor de verkeerde doelgroep, vindt Jacqueline van de website BUZhonden.nl. Hondeneigenaren met 'buitenlanders' zijn geen concurrentie voor asielhonden. De grote groep Nederlanders met een hond uit de broodfok zouden zich eigenlijk achter de oren moeten krabben.

Stephanie Engel

Met de website BUZhonden.nl heeft Jacqueline een duidelijk doel voor ogen. De Haarlemse wil aantonen dat (toekomstige) hondeneigenaren ondanks een toename van het aantal honden uit het buitenland nog steeds naar Nederlandse asielen gaan om een hond op te halen.

Want de echte boosdoeners zijn volgens Jacqueline de mensen achter de broodfok. En ze heeft cijfers om haar standpunt te illustreren.

Als enige in Nederland telt zij het aantal buitenlandse honden dat jaarlijks in Nederland een nieuw leven begint, door stelselmatig jaarverslagen van adoptieorganisaties voor honden af te lopen. In 2009 kwamen 5214 honden naar Nederland en de verwachting is dat haar cijferonderzoek over 2012 hoger uit zal vallen.

Maar, vergeleken met de 180.000 honden die jaarlijks in Nederland worden aangeschaft, is het aandeel buitenlandse honden met 2,9 procent marginaal. Veel schokkender vindt Jacqueline het aandeel honden dat van broodfokkers afkomstig is, namelijk 69,4 procent, oftewel 125.000 honden.

Dus een buitenlandse zwerfhond is eigenlijk alleen maar goed nieuws?

"Iedereen die buitenlandse zwerfhond van straat of uit een asiel meeneemt, heeft geen broodfok-hond. Zo kun je het ook bekijken. Ik ken mensen die hebben een asielhond, een buitenlander en een rashond."

Maar broodfok-honden komen toch ook veel uit het buitenland?

"Dat is inderdaad het rare aan deze kwestie. Veel van de broodfok-honden in Nederland komen uit landen als Tsjechië, Roemenië en Hongarije. Met de open grenzen is er geen controle. Ze worden massaal hier naar toe gebracht en verkocht.

Het zijn dus twee volkomen gescheiden circuits: de honden uit de buitenlandse broodfok en de zwerfhonden. De honden die op straat leven, zijn daar vaak als pup gedumpt omdat hondeneigenaren plotseling met een nestje zitten. Deze pups komen voort uit loslopende honden, met of zonder baas, die elkaar bevruchten.

Daarnaast worden er pups 'gekweekt' in fokstallen. Hierbij gaat om populaire rassen, zoals Maltezers en Pitbulls. Deze honden worden naar Nederland gebracht met valse paspoorten en worden niet gevaccineerd."

De vraag is eigenlijk niet 'waarom een buitenlandse hond', maar 'waarom een hond uit de broodfok'?

"Precies. Want de kopers van broodfok-honden vormen een groot probleem. Ook als het onbewust gebeurt. Neem een hond uit het asiel of uit het buitenland, maar vermijd de commerciële handel. Koop geen hond die is geboren in een fokstal met 500 teven. Deze dieren zitten in een oude varkensschuur in miserabele omstandigheden. Het gevaarlijke is dat broodfokkers niet alleen dierenleed veroorzaken, maar ook nog eens het ras verpesten."

Hoe verkopen de broodfokkers meestal hun honden?

"De verkoop gebeurt meestal via internet, op websites als marktplaats. In de advertenties wordt vermeld dat de pups in huiselijke kring opgroeien. Nou, als je daar zou gaan kijken, vind je de moederhond niet eens meer."

Om hoeveel honden uit de buitenlandse broodfok gaat het precies?

"Er wordt geschat dat er jaarlijks 1 miljoen honden van Oost-Europese naar de West-Europese landen worden verhandeld. Volgens een handelaar is 75% van onze honden uit zo'n bron afkomstig."

Jacqueline is bestuurslid van Dogswish, een Nederlandse stichting die adoptie verzorgt van Roemeense honden, geld en goederen inzamelt voor private asielen en ondersteuning biedt aan sterilisatieprojecten in Roemenië. Ook is zij baasje van drie voormalige zwerfhonden uit het buitenland: een Roemeen en twee Grieken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden