'Iedereen leest wat hij wil lezen in CIA-rapporten'

Miljoenen mensen, niet alleen in de Arabische wereld maar ook in Europa en in de Verenigde Staten, kijken met groot wantrouwen naar de mogelijkheid van een tweede Amerikaanse oorlog tegen Irak. Ondanks eindeloze tirades van Bush over het dreigende gevaar van Saddam Hoessein raken mensen steeds sterker doordrongen van een gevoel dat de Amerikaanse pleidooi voor een oorlog onzinnig en hypocriet is, schrijft The Economist.

Bush heeft openlijk verklaard het regime van Saddam ten val te zullen brengen, wat de VN-Veiligheidsraad ook beslist. ,,Is het dan niet huichelachtig dat Bush net doet alsof de oorlog gevochten wordt om de macht van de VN te handhaven?'', haalt het weekblad een vaakgehoord argument aan. Nee, vindt The Economist. Bush ziet Saddam met zijn massavernietigingswapens als een directe bedreiging voor Amerika en haar belangen. Lukt het de VN niet om Irak te ontwapenen, dan doen de VS er zelf iets aan, voordat Saddam besluit zijn raketten op Amerikaanse bondgenoten en economische belangrijke doelen te richten, schrijft The Economist.

,,Pure speculatie'', zegt een hooggeplaatste ambtenaar in het Pentagon aan Time. De Amerikaanse regering zet de informatie van de inlichtingendienst CIA naar haar hand, schijft het weekblad. Zo zouden Irak en Al-Kaida volgens Bush samenwerken tegen de VS. Maar analisten van de inlichtingendienst zeggen dat er meer bewijzen zijn voor het tegendeel, dan dat er feiten zijn die een mogelijke band ondersteunen. Datzelfde geldt voor het verhaal dat Saddam zou proberen verrijkt uranium te importeren voor nuclaire wapens. Dat zou evengoed gebruikt kunnen worden voor conventionele wapens, aldus Time. ,,Wij zijn het beleg op de boterham. Mensen horen wat ze willen horen in onze rapporten'', zegt een CIA-ambtenaar.

De Iraakse vice-president Ramadan zegt in een interview met Der Spiegel dat hij zich al bij een oorlog heeft neergelegd. Hij is ervan overtuigd dat Amerika hoe dan ook een aanleiding vindt om zijn land aan te vallen. Toch zendt Irak op alle frequenties signalen uit dat het land bereid is tot een compromis. Het wil zelfs onbeperkte toegang tot de paleizen van Saddam verlenen. ,,Van ons mogen de wapensinspecteurs zoeken en inspecteren, hoe en waar ze willen'', aldus de vice-president in het Duitse weekblad. ,,Maar de Amerikanen zullen wachten totdat zij een resolutie hebben afgedwongen die een aanval op Irak toestaat.''

Een oorlog zal de Iraakse bevolking hard raken, vreest Der Spiegel. Het land is door de VN-sancties en wanbeleid van de regering verarmd. De Iraakse middenstand is sociaal en economisch kapotgemaakt. Een schooldirecteur verdient 20000 dinar per maand, wat te vergelijken is met 10 euro. De huur van een driekamerwoning in het centrum van Bagdad bedraagt het twintigvoudige van dit bedrag. Een doorsneefamilie redt zich er hooguit twintig dagen mee en moet de rest van de maand uitzingen met voedselbonnen voor onder meer rijst, meel en melkpoeder. Producten als vlees en eieren zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar geworden.

Mocht Saddam in een oorlog van de troon worden gestoten, dan gaat de macht volgens Newsweek over naar een van zijn zonen, Oedai en Koesai. Overgelopen Irakezen vertellen het weekblad dat Saddams nakomelingen gevaarlijker zijn dan hun vader. Zij hebben het geweld met de paplepel ingegoten gekregen, zegt Newsweek. Oedai (38) zou de rol hebben van roekeloze, gewelddadige en oversekste 'schijnerfgenaam', die zich schuldig maakt aan moord en verkrachtingen. Koesai (36) de jongere broer zou kalmer, kouder en uiteindelijk nog gevaarlijker zijn. Hij zou zelfs een poging tot hebben beraamd om Oedai uit de weg te ruimen. Koesai is in het geheim de echte erfgenaam van Saddam, stelt Newsweek, maar berichten hierover zijn al langer bekend in het Westen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden