Iedereen langs de route gescreend

Strenge beveiliging, maar de 60.000 bezoekers moeten er zo min mogelijk van merken

CYRILLE KLAASSEN

Vestingstad Zwolle verandert morgen tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie in een fort. Burgemeester en politie zijn voorbereid op alle rampen.

"Het blijft wel een feestje, hè", zegt burgemeester Henk Jan Meijer, twee dagen voor Koningsdag in zijn stad. "Ja, er is veel politie aanwezig. En ja, de veiligheidsmaatregelen zijn misschien iets aangescherpt na de aanslagen in Parijs en Brussel. Maar Koningsdag was daarvoor al een van de meest beveiligde evenementen in Nederland."

Gisteren was in Zwolle al te zien dat de koninklijke familie in aantocht is. De eerste dranghekken, die de massa's op afstand moeten houden, staan klaar. Enkele weken eerder zijn al extra beveiligingscamera's langs de route opgehangen.

De ongeveer 60.000 bezoekers moeten zo min mogelijk merken van alle maatregelen, aldus Meijer. Dat betekent geen detectiepoortjes en politieagenten met zware wapens, om de sfeer niet te bederven. Wel observatieteams, preventief fouilleren, een autovrij centrum. Geen sluipschutters op de daken. Wel 'honderden' politieagenten, langs de route en op 'onzichtbare' plekken.

Ook is er een vliegverbod, maar dat geldt niet voor de politie. Arjan Mengerink, districtchef politie IJsselland, waaronder Zwolle valt, houdt in het midden of er woensdag inderdaad helikopters en drones boven de binnenstad van Zwolle hangen.

Hij is klaar voor het bezoek van de koninklijke familie. "Zwolle is niet de lastigste binnenstad om te beveiligen. Er ligt een singel omheen, dus je houdt het stadshart eenvoudig autovrij. En er zijn zeven bruggen die naar het stadshart leiden. Daar letten we op."

Sinds de aanslag in 2009 op Koninginnedag in Apeldoorn (waarbij zeven toeschouwers en de bestuurder van de auto om het leven kwamen) zijn de veiligheidsmaatregelen tijdens openbare optredens van de koninklijke familie flink aangescherpt. Dit jaar gebeurt dat opnieuw na de aanslagen in Parijs en Brussel. Incidenten zijn echter nooit volledig te voorkomen, zeker niet omdat koning Willem-Alexander zich met zijn familie in het publiek wil kunnen begeven.

Zwolse bestuurders en politiemensen benadrukten gisteren dat ze een balans willen tussen veiligheid en toegankelijkheid. Toch is het onvermijdelijk dat bewoners en bezoekers iets zullen merken van de strenge beveiligingsmaatregelen. Alle bewoners langs de route, die de genodigden morgenochtend in twee uur tijd door het centrum van Zwolle afleggen, zijn gescreend. Her en der zijn vuilnis- en bloembakken verwijderd: daar kun je een bom in verstoppen.

Weg moet trouwens ook het terrasmeubilair. "Maar horecazaken mogen zodra de koninklijke familie is vertrokken de stoelen weer buiten zetten", zegt Meijer. "Maar ja, met deze weersverwachtingen is het de vraag of er veel mensen op zullen gaan zitten."

undefined

Hoe ziet de dag eruit?

Burgemeester Henk Jan Meijer leidt de koninklijke familie morgen langs historische plekken in zijn stad. Willem-Alexander en Maxima en de drie prinsesjes - ook Alexia is er bij, ondanks de beenbreuk die ze opliep tijdens de wintersportvakantie in Lech - worden om elf uur muzikaal ontvangen door jongeren van de Fakkelteit, een broedplaats voor hiphop, en het Britten Jeugd Strijkorkest.

Het bezoek gaat verder langs de Blijmarkt. Daar verbeelden schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood de cultuurhistorie van Zwolle.

De parade op de Grote Markt volgt daarna. Daar wordt in vier thema's "de relatie van de stad met de omliggende regio zichtbaar gemaakt". Dit zijn: kunststof, water en handel, recreatie en streekproducten.

Op het Rodetorenplein mogen meer en minder bekende Zwolse sporters hun specialiteit laten zien. Vervolgens gaat de koninklijke familie aan boord van een sloep voor een vaartocht over de Thorbeckegracht.

De dag wordt kwart voor één afgesloten met een slotfeest op het Broerenkerkplein, waar allerlei artiesten optreden. Trekpleister is Typhoon, die voor Koningsdag het lied 'Als je stilstaat' schreef.

Behalve het koninklijk paar en de drie prinsesjes zullen ook prins Constantijn en Laurentien en de vier zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven deel uitmaken van het gezelschap. Of ook prinses Beatrix in Zwolle zal zijn, is niet bekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden