Weblog

Iedereen kans op een diploma

Jack Biskop, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Jack Biskop, Tweede Kamerlid CDA.

Enkele weken geleden stond het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) op een bijzondere manier in de belangstelling. Uit een inspectierapport kwamen 64 mbo-opleidingen als zeer zwak uit de bus.

Jack Biskop en Tweede Kamerlid CDA

64 Opleidingen met 4500 leerlingen! Het rapport leidde terecht tot flink wat commotie, ook in een Tweede Kamerdebat. Waar iedereen verwachtte dat jongeren in Nederland op een deugdelijke manier een vak leren, bleek dat voor velen van hen helemaal niet het geval te zijn. Te weinig lesuren, slecht georganiseerde stages, belabberd lesmateriaal; de lijst met klachten was erg lang.

Nu zou iedereen die te maken heeft met de slechte opleidingen natuurlijk willen dat de staatssecretaris kon toveren: huup huup huup, barba-truc en alles is weer perfect. Zo is het helaas niet. Wat Van Bijsterveldt wel kon toezeggen was, dat ze scholen maximaal een jaar de tijd geeft om zich te verbeteren. Anders is het over en uit met die opleiding.

Vandaag, woensdag 10 maart, vindt een vervolg van het debat in de Tweede Kamer plaats. De VVD-woordvoerder zei tijdens de eerste bespreking namelijk, dat ROC’s het maar moeilijk hebben met het feit dat zij een drempelloze instroom hebben. Deze drempelloze instroom houdt het volgende in. Alle leerlingen, of ze nu een vmbo-diploma hebben of niet, moeten worden toegelaten tot het mbo. Want iedereen moet toegang hebben tot onderwijs. Tja, en dat is voor de scholen natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, zo betoogde de VVD, onder de instromers zonder diploma bevinden zich immers problematische gevallen. Dat is waar, maar met het stoppen met de drempelloze instroom zet je dergelijke leerlingen al te gemakkelijk aan de kant!

Zeker, ook ik erken dat ROC’s soms van doen krijgen met leerlingen met complexe problemen. Maar juist ook dergelijke leerlingen hebben recht op een opleiding, op een toekomst in de samenleving. Ze moeten de kans krijgen op een opleiding die hen een diploma verschaft, een diploma waarmee zij terechtkunnen op de arbeidsmarkt. Een diploma waarmee zij kunnen meedoen in de samenleving. En daar ligt juist een taak voor de ROC’s. Dat is nu zo en dat moet zo blijven.

Het CDA vindt namelijk dat iedereen meetelt. Daarom moeten we opkomen voor de mensen die dreigen uit de samenleving gedrukt te worden. Ook voor de jongeren zonder diploma moet het mbo een uitkomst bieden. Het past absoluut niet om die leerlingen uit te sluiten van een opleiding. Integendeel, zij moeten de kans krijgen op een opleiding die hen voorbeidt op de samenleving.

De staatssecretaris wil nu de effecten van de drempelloze instroom onderzoeken. Dat is prima, zolang dit onderzoek maar leidt tot een betere aansluiting tussen onderwijs en leerlingen. Maar in geen geval mag het leiden tot uitsluiting. Dat is vanmiddag mijn boodschap aan de regering, verwoord in een motie.

Nogmaals, niemand mag worden uitgesloten van onderwijs dat voorbereidt op arbeidsmarkt. Ook jongeren zonder vmbo-diploma niet. Want niemand mag de kansen worden ontnomen deel te nemen aan onze samenleving. En daarom verdient iedereen een kans op een diploma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden