Iedereen kan zomaar geld krijgen

De Griekse Nederlander Fragiskos Katsikis, opgegroeid in het stadje Kalamata, is terug in het gebied om te helpen na de vuurzee.

Fragiskos Katsikis

Je hoort ze hier in Kalamata op straat praten: ’Heb je al je brandgeld geïnd, straks gaat de geldkraan dicht. Dan zit er een andere regering.’

Het is absurd, er wordt met geld gesmeten. De verkiezingen zijn in aantocht. Iedereen kan met een door hem zelf ondertekend papiertje dat hij uit een door brand getroffen dorp komt naar de bank om 3000 euro te innen. Voor deels of geheel verwoeste huizen wordt 10.000 euro betaald, maar daar is nog een papier van de gemeente voor nodig. Ze komen uit Athene om geld te halen voor hun vakantiewoning, zoals de man die ik vandaag trof in Leondari.

De ambtenaar die over voorschotten gaat voor verloren bomen en dieren, wordt voortdurend aan zijn overhemd getrokken. ’Wat willen die mensen toch van je?’, vraag ik. ’Dat hoef ik je toch niet te vertellen’, zegt hij, ’iedereen heeft 30 of 40 dieren verloren, niemand 29 of 31’.

Dit hele gebied ten zuiden van Megalopoli is veranderd in een zwarte woestijn met dorpjes als een soort oases. Geen sprietje groen. Het is, was moet ik zeggen, de streek van de honing. De grootste bijenhouder, de familie Gritzalis, is zwaar getroffen. Bij het bedrijf, dat 35 tot 40 ton honing en 8 tot 10 ton pollen per jaar produceerde, zijn 2000 bijenkassen in vlammen opgegaan. Honderden koninginnen, waarmee de familie in heel Griekenland faam had verworven, zijn dood. Als ik naar de brand vraag, duidt vader Gritzalis, die met twee broers de zaak runt, alleen met zijn hoofd aan hoe het vuur op hen af kwam. Hij kan er niet over praten. De toekomst is de komende vier jaar donker, zo zwart als het gebied. Zolang duurt het voordat er weer bloemen en planten groeien, zegt hij.

De Polen, die er al werken en wonen sinds zijn opa het bedrijf begon, hebben ons gered, vertelt later zijn 16-jarige zoon Nikitas. Ze vochten uren tegen het vuur, er was geen brandweer. Ik ga met hem naar de resten van een serie bijenkassen kijken; een rij bakstenen en een halve kas. Onderweg zien we een uitgebrande auto. Hier zijn vijf mensen, twee kinderen, omgekomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden