Iedereen is in staat tot een ratjetoe

Hoewel steeds meer mannen hun mannetje staan in de keuken, lopen er ook nog genoeg rond die best willen, maar niet kunnen - of is het andersom? Voor de keukenkluns die zich ook eens van zijn culinaire kant wil laten zien, is een simpel gerecht daarom geboden.

Ratatouille voldoet in elk geval aan het gestelde criterium; bij deze mengelmoes van groenten kun je nauwelijks de fout in gaan. Met de groenten kan naar believen worden geëxperimenteerd; de hutspot waar het in resulteert, kan zonder blozen nog altijd ratatouille worden genoemd.

Ratatouille was oorspronkelijk een lokaal gerecht uit de omgeving van Nice (vandaar de alternatieve naam sauté à la niçoise). Het woord is afgeleid van het Franse ratouiller en tatouiller: twee vormen van het werkwoord touiller, dat 'omroeren' betekent. Dit komt weer van het Latijnse tundiculare (roeren).

Maar misschien nog wel het aardigste etymologische weetje is dat wij ons woord 'ratjetoe' van ratatouille hebben afgeleid. En tot een ratjetoe in de keuken moet zelfs de meest onbeholpen man in staat zijn.

Bereiding:

Laat de olie in een braadpan warm worden en fruit daarin de uien goudbruin. Voeg de tomaten en aardappelen toe en laat 5 minuten stoven (deksel op pan). Snijd de komkommers in plakjes van circa 3 centimeter en snijd de paprika's in dunne reepjes. Verdeel de aubergines in de lengte in vieren. Voeg samen met de knoflook, tijm, peterselie en het laurierblaadje toe en laat 20 minuten zachtjes meekoken. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Let er wel op dat de groenten niet tot moes worden. Iedere groente moet duidelijk herkenbaar blijven.

Serveer als warm gerecht op een bed van rijst. In de zomer kan ratatouille ook heel goed koud worden gegeten.

Ingrediënten

4 el olijfolie

2 uien (fijngehakt)

3 tomaten (ontveld)

4 middelgrote aardappelen (gehalveerd)

2 komkommers (ongeschild, wel gewassen)

2 rode paprika's, 2 aubergines

2 teentjes knoflook (fijngehakt)

paar takjes tijm, peterselie, laurierblaadje

peper, zout

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden