Iedereen is het met Van Basten eens

Penalty en geel moet genoeg zijn voor ontnemen scoringskans, maar grijze heren van de Fifa denken er anders over

Marco van Basten wendde zich zondag in De Kuip direct tot het publiek door recht in de camera naast de dug-out zijn verontwaardiging te uiten. "Waar is die camera?" riep de Heerenveen-trainer nadat Christian Kum rood én een penalty tegen had gekregen na een overtreding in het strafschopgebied. "Het is een belachelijke actie! Gele kaart en een penalty de max. Die regels zijn waardeloos. Nederland wordt er echt treurig van. Voetbal is een mannensport."

Scheidsrechter Pieter Vink kon begrip opbrengen voor de reactie van Van Basten, maar ook niet meer doen dan de regels naleven. Die stellen dat bij het ontnemen van een scoringskans een rode kaart volgt. Ook als het een lichte of meer onbeholpen dan gemene overtreding betreft en deze in het strafschopgebied wordt gemaakt, waardoor dus ook een penalty moet worden gegeven. Gecombineerd met de schorsing na een rode kaart is dus sprake van een driedubbele straf.

"Deze regel krijgt commentaar uit de voetbalwereld in heel Europa", zei Vink zondag. "Maar de Ifab, met vooral heren op leeftijd, heeft begin deze maand nog in al haar wijsheid besloten de regel zo te laten."

De Ifab, spelregelcommissie van de Fifa, is een achtkoppig orgaan waarin de Britten als grondleggers van het voetbal ruim vertegenwoordigd zijn. Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland hebben elk één vertegenwoordiger, de andere vier komen uit andere landen die bij de Fifa zijn aangesloten. Besluiten kunnen pas worden genomen als minimaal zes van de acht leden instemmen.

De Ifab wees het voorstel van de Uefa om te volstaan met een gele kaart en een penalty af omdat de commissie een toename van ernstige overtredingen vreest. Wel gaf de Ifab twee panels opdracht mogelijke aanpassingen te bestuderen. De KNVB gaat deze panels, waarvan één bestaat uit spelers, beelden toesturen van omstreden situaties zoals bij Feyenoord-Heerenveen. Ook de Nederlandse bond ziet de regel immers graag anders.

Van Basten wees zondag ook nadrukkelijk op de Nederlandse scheidsrechters, die de internationale regel strikter zouden toepassen dan hun buitenlandse collega's. "In Duitsland zie ik dezelfde discussies, dus ik denk dat deze regel ook in andere landen als uitermate onbevredigend wordt ervaren", zegt Gerard Marsman, voorzitter van de CBV. De belangenvereniging voor trainers in het betaald voetbal overlegt regelmatig met spelers en scheidsrechters over interpretatie van de spelregels. "Wel wordt internationaal en in landen als Engeland fysieker gespeeld. In Nederland wordt iets wat vaker als 'buitenproportioneel fysiek' beoordeeld."

De KNVB laat weten juist zoveel mogelijk te proberen aan te sluiten bij de internationale norm. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de regels van de Uefa, maar ook naar de toepassing van de regel in internationale duels.

Spelersvakbond VVCS vindt de driedubbele straf al langer buitenproportioneel. "Voor het ontnemen van eens scoringskans is een penalty en geel voldoende", zegt voorzitter Danny Hesp. "Het gaat om de aard van de overtreding. Soms kun je best een penalty geven voor een lichte of onhandige overtreding zonder rood of zelfs geel te trekken. Rood is bedoeld voor zware, bewuste overtredingen."

Volgens Hesp speelt het probleem ook in andere landen. "Als het niet lukt om de spelregels op dit punt te wijzigen kunnen we misschien eens kijken in hoeverre we hier nationaal van af kunnen wijken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden