Iedereen houdt van Linda

Ze kan niet meer kapot. Linda de Mol was niet eens zenuwachtig voor de première van 'haar' film 'Gooische Vrouwen'. Bij elk nieuw project maakt ze zich normaal nog wel zorgen of het aanslaat en voelt ze zich kwetsbaar. Maar zij speelt het klaar om een film uit te brengen die vooraf al een gewonnen race is.

Gooische Vrouwen is al lang een succes (de serie won na vijf seizoenen een Televizierring) en het publiek kan niet wachten; in de voorverkoop zijn voor de film al 75 duizend kaartjes verkocht. Heel gebotoxt Nederland wilde bij het grootse premièrefeestje zijn in het nieuwe DeLaMar-Theater met een live verbinding naar veertien Pathé-bioscoopzalen.

Een en ander is natuurlijk gefaciliteerd door broer John de Mol. Wie anders liep even bij zakenvriend Joop van den Ende binnen om 'zijn' glamoureuze DeLaMar-Theater te strikken? Wie anders regelde de live RTL-televisieuitzending? John bezit ruim een kwart van RTL Nederland en heeft een gegarandeerde afzet van zijn programma's op RTL. Hij is het die zes jaar geleden brood zag in de twee velletjes (waargebeurde) ideeën die Linda voor Gooische Vrouwen aanleverde.

Maar wie denkt dat de De Mollen elkaar pamperen, heeft het mis. De geur van het nest De Mol lijkt weliswaar op de geur van welslagen, maar dat bereiken de telgen Linda, John en zijn zoon Johnny vooral door hard werken en durf.

,,Ik ben een man met borsten¿, zei Linda in 2008 in de glossy Jackie Business over haar zakelijke houding. Toen niemand nog geloofde in personality-bladen kwam zij met Linda, dat nu met gemiddeld 160.000 exemplaren een grotere oplage heeft dan Elsevier. Haar nieuwe komedie 'Iedereen is Gek op Jack', een remake van de komedie 'Everybody Loves Raymond', haalde de afgelopen twee zaterdagen meteen ruim twee miljoen kijkers.

Al jaren wint ze de ene vakprijs na de andere en ze verdient een miljoen euro per jaar. Ze staat 28 maart centraal in de College Tour van Twan Huys bij de NTR.

Hoe doet ze dat? Zoals die andere De Mollen het ook doen: door er bovenop te zitten.

Al bij de familiespelletjes vechten de fanatiekelingen elkaar van tafel. Dat weten we weer van presentatrice Bridget Maasland, die onlangs een half jaar een relatie had met Johnny, de schijnbare flierefluiter van de familie. ¿Het lijkt op beeld wel of ik niets uitvoer, maar achter de schermen trek ik de ploeg¿, verduidelijkt hij in het AD. En elders: Ik ben en wil er van A tot Z bij betrokken zijn.¿ Dat kennen we van Linda. Die zit ook tot diep in de nacht dialogen te verzinnen terwijl ze kaasjes weg stouwt. En John reist af naar Amerika nu hij zijn 'The Voice of Holland' daar heeft verkocht, om persoonlijk met jurylid Christina Aguilera te praten.

Een De Mol weet wat werkt: pak een bestaand idee, (Idols; Desperate Housewives), verander het een beetje, bemoei je met hoofdlijnen én details. En blijf er 'gewoon' bij. Linda doet dat allemaal. En daarom houdt iedereen van Linda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden