Iedereen heeft baat bij christelijk lijdensdrama

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Hij had al tal van rollen in hitmusicals van Joop van den Ende. Ook was hij korte tijd te zien in soapserie 'Goede Tijden Slechte Tijden'. Daar blijft het niet bij. Binnenkort gaat acteur en musicalster René van Kooten door het leven als Jezus Christus in lijdensspektakel 'The Passion'.

'The Passion', het multimedia-evenement over de laatste uren van Jezus, wordt dit jaar opgevoerd in Den Haag. Net als voorgaande jaren trekt er op Witte Donderdag (28 maart) een stoet met een groot verlicht kruis door een Nederlandse stad. Gisteren maakten de organiserende partijen (de omroepen EO en RKK, het Nederlands Bijbelgenootschap, de Protestantse Kerk in Nederland en de rooms-katholieke kerk) een aantal hoofdrollen bekend.

Naast de musicalster heeft zangeres Anita Meyer een prominente rol. Meyer, die begin jaren tachtig tal van hits scoorde, vertolkt de rol van Maria, de moeder van Jezus. TV-presentator en cabaretier Jörgen Raymann vertelt de toeschouwers vanaf het podium in de Hofvijver het verhaal. Andere rollen, zoals die van Judas, Petrus en Pilatus, maken de omroepen op een later moment bekend. Op deze manier hopen ze de spanning rond het evenement op te bouwen.

De RKK en de EO willen met het paasverhaal in popmuziek vooral mensen bereiken die normaal niet in de kerk komen. Maar er zijn nog meer belangen. Zo wil de RKK er ook zijn bestaansrecht mee aantonen. De religieuze omroep krijgt binnenkort geen subsidie meer.

Voor de kerken, die te kampen hebben met een vergrijsd ledenbestand, is de laagdrempelige versie van het bijbelverhaal met bekende Nederlanders en popmuziek een manier om de kloof met het grote publiek te dichten. Dat laatste lijkt te lukken. Zo keken er vorig jaar, toen het spektakel in Rotterdam plaatsvond, 1,7 miljoen mensen naar de live-uitzending op tv. Ter plekke waren er tussen de 15.000 en 20.000 mensen. Danny de Munk speelde toen de rol van Jezus.

De gemeente Den Haag tenslotte ziet het voor christenen belangrijke verhaal in de eerste plaats als gratis reclame voor de stad. "Al die beelden op tv van Den Haag. Dat betekent een enorme uitstraling voor de stad", zo meldde een woordvoerder eerder in Trouw. Afgelopen zomer kwam Den Haag nog in het nieuws toen de gemeente stemhokjes weerde uit kerkgebouwen. Het zou een schending zijn van de scheiding van kerk en staat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden