Iedereen gelooft in haar, maar toch is er de stress

Wat ze later wil worden, is haar nog volkomen onduidelijk. Dat ze zichzelf verder wil ontwikkelen, weet ze wel honderd procent zeker. Daarom is Victoria Gramlich na het behalen van haar mavo-diploma nog niet klaar met de middelbare school. "Als ik havo aankan, waarom niet?", zegt ze tegen zichzelf.

De steun van haar docenten heeft ze. "Alle docenten hebben gezegd dat ik het kan. Ze hebben weinig twijfel." Met een gemiddelde van 7,3 is Victoria zo goed als zeker van een plekje op de havo volgend jaar.

Met dat cijfer kan er nauwelijks iets fout gaan, maar toch is ze heel zenuwachtig voor haar examens. Vooral economie ziet ze niet zitten. "Als ik aan de examens denk, voel ik mij heel benauwd en krijg ik veel stress", zegt Victoria. Moeder en zus proberen haar te kalmeren en leggen sommige onderwerpen nog eens extra uit.

Af en toe spreekt ze zichzelf bemoedigend toe. Victoria: "Ik zeg dan dingen als 'ik geloof in mijzelf' of 'het komt allemaal goed'. Mijn moeder gelooft ook in mij. Door haar is mijn motivatie heel groot." Energiedrankjes en een afleidende telefoon zijn niet welkom tijdens het studeren. Gezond eten juist wel.

Gisteren begon Victoria met haar eerste twee examens: tekenen en Nederlands. Het thema van tekenen was dit jaar 'beweging'. Voor haar praktijkexamen heeft ze een dansende geisha geschilderd in een berglandschap met water.

Mensen om haar heen vinden Victoria heel creatief, maar van zichzelf durft ze dat niet te zeggen. "Ik vind het leuk om iets te bedenken en dat te tekenen of schilderen. Als ik inspiratie heb, dan ga ik ervoor", zegt ze.

Dat ze na de zomervakantie weer teruggaat naar het Coornhert, vindt Victoria helemaal geen probleem. "Ik kan goed opschieten met de docenten en ik vind het wel fijn dat ik nog geen nieuwe mensen hoef te ontmoeten. Ik voel mij hier veilig." Wel is ze bang contact te verliezen met leerlingen die niet wat langer op de middelbare school blijven. Gelukkig hoeft ze zich niet alleen te voelen: meerdere vrienden stromen door naar de havo.

Voorbeelden van juiste antwoorden:

Licht-donkercontrast; toelichting:

lichte ruiters versus de donkere paarden,

donkere paarden versus het lichte, opstuivende zand en renbaan.

Warm-koudcontrast; toelichting:

het roodbruin van paarden versus het groen van renbaan.

examenvraag tekenen

Op afbeelding 1 zie je 'De paardenrace te Longchamp', een werk van de Franse schilder Eduard Manet uit 1866/1867. Door de kleurcontrasten in dit schilderij vallen de paarden op. Noem een kleurcontrast en leg je antwoord uit.

Examen gisteren

Ze was de afgelopen week ontzettend gespannen, maar vlak voor het examen tekenen had Victoria Gramlich haar zenuwen onder controle. "Ik wist dat ik het kon en zei tegen mezelf dat ik rustig moest doen. Dat hielp."

Het examen ging over materialen, kleuren en aspecten van vormgeving. Precies zoals verwacht. Sommige vragen vond ze wel onduidelijk. "Het leek alsof een aantal keer dezelfde vraag werd gesteld. Ik heb maar wel steeds een ander antwoord ingevuld."

Nu haar eerste examen erop zit, heeft Victoria het idee dat het allemaal wel meevalt. "Dit geeft mij een goed gevoel voor de rest van de examens."

examen gisteren

'Als ik havo aankan, waarom niet?' De creatieve Victoria Gramlich gaat haar middelbare school na de eindexamens nog niet verlaten. Heeft ze haar mavo-diploma op zak, dan gaat ze door naar de havo. Trouw tekent dagelijks de ervaringen op van leerlingen en medewerkers van het Coornhert Lyceum in Haarlem.

agenda

vmbo BB:

13.30-15.00 Nederlands

vmbo KB/GL/TL:

9.00-11.00 geschiedenis

13.30-15.30 Engels

havo:

9.00-12.00 filosofie

13.30-16.30 m&o

vwo:

9.00-11.30 tehatex (tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen)

13.30-16.30 wiskunde A, B, C

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden