Iedereen ergert zich aan de overlast, maar een verbod gaat Kamer te ver

Klanten komen hun bestellingen ophalen in een vuurwerkwinkel.Beeld anp

Nu de discussie over de gevaren van vuurwerk weer oplaait, richt de aandacht zich op Den Haag: waarom voelt de politiek niets voor een consumentenverbod? Het lost de problemen niet op, vinden kabinet en Kamer. Hoe gaan andere Europese landen om met vuurwerk?

Vertel PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch niets over de ellende rond de jaarwisseling. Als voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart zag hij genoeg narigheid op straat. "Opgeblazen parkeermeters, hulpverleners die werden belaagd." Een jaar geleden liep hij tijdens Oud en Nieuw mee met de politie in de Haagse Schilderswijk. "De gedachte die bij mij bleef hangen was: is dit nu het feestje?"

Marcouch ergert zich groen en geel aan het overlast tijdens de jaarwisseling. En dus ook aan het vuurwerk dat, tegen de regels in, de afgelopen dagen al is afgestoken. Maar een algeheel verbod op consumentenvuurwerk gaat de PvdA'er te ver. "Dat lost de problemen echt niet op." Zijn SP-collega Nine Kooiman zegt: "Ik heb niet de illusie dat een verbod een einde maakt aan de overlast en de ongelukken."

Achterhoedegevecht
De politici van PvdA en SP verwoorden de overheersende stemming in de Tweede Kamer: overlast rond vuurwerk moet je aanpakken, maar het verbieden van kanonslagen, superbommen en Chinese ratelbanden is niet de oplossing.

Slechts enkele kleine fracties - GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren - verzetten zich tegen de 'vuurwerktraditie'. Met negen zetels op een totaal van honderdvijftig voeren zij een kansloos achterhoedegevecht.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren herinnerde minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) er begin dit jaar tijdens een Kamerdebat aan dat de Nederlandse oogartsen al enkele jaren pleiten voor een vuurwerkverbod. "Er zijn kinderen die slachtoffer worden van volkomen legaal vuurwerk dat in hun ogen wordt afgeschoten", zei Ouwehand. "Hoe denkt het kabinet dit te voorkomen?"

Meerderheid voor een verbod
Opstelten is een uitgesproken tegenstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Hij repte tijdens het Kamerdebat over "een lange traditie om met Oud en Nieuw vuurwerk af te steken". En: "Veel mensen kijken daarnaar uit, terwijl veel minder mensen een verbod willen." Inmiddels blijkt uit onderzoek van EenVandaag juist dat een meerderheid van de Nederlanders (64 procent) een vuurwerkverbod voor particulieren zou waarderen.

Het kabinet vindt dat gemeenten genoeg middelen hebben om vuurwerkoverlast te beperken. Opstelten pleit voor grote vuurwerkshows ("natuurlijk heel verstandig om te doen") die de overlast elders in de gemeente beperkt kunnen houden. De minister wijst er ook op dat burgemeesters bepaalde gebieden, zoals bij bejaardenhuizen, dierenasiels en woningen met rieten daken, 'vuurwerkvrij' mogen verklaren. Maar, benadrukt Opstelten: een vuurwerkverbod in de hele gemeente instellen, zoals onder andere burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum zou willen, mag niet.

Webshops
SP-Kamerlid Kooiman stelt zich de situatie voor dat een dergelijk verbod toch van kracht is. "Ik denk dat mensen dan altijd de drang zullen houden om zwaar, illegaal vuurwerk uit Polen of China te halen." Het probleem, zegt ze, zit meer in het handhaven van de wet. "We kunnen wel legaal vuurwerk aan banden leggen, maar tegelijkertijd komen de pakketjes met illegaal spul via de post ongemerkt ons land binnen. Daar moet wat aan gebeuren."

De overheid onderkent dat probleem. Politie en justitie proberen de buitenlandse webshops vol illegaal vuurwerk aan te pakken, met wisselend succes. Opstelten: "Het vergt een heel lange adem. Het indammen van het illegale vuurwerk is heel moeilijk."

Dat de discussie over het vuurwerk weer losbarst, is prima, vindt Marcouch. "Maar het echte probleem zit dieper. Het gaat erom hoe wij dat eindejaarsfeest willen vieren. Er is veel alcoholmisbruik. Geweld tegen de autoriteiten. Het heeft te maken met de sfeer in bepaalde buurten en de mentaliteit van mensen. Een vuurwerkverbod verandert daar niets aan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden