Iedereen die in de kinderopvang werkt wordt voortaan dagelijks gescreend

Beeld anp

Iedereen die werkt of woont op een plek waar professioneel op kinderen wordt gepast, moet zich vanaf 1 maart 2018 registreren in een personenregister. 

Wie in het register staat wordt voortdurend gescreend op strafbare feiten die belemmerend zijn bij het werken met kinderen. Het register is gekoppeld aan het Justitieel Documentatiesysteem, dagelijks worden de personen die erop staan gecheckt. Als blijkt dat iemand een overtreding of misdrijf heeft begaan, of hiervan verdacht wordt, gaat er een seintje naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), dat het register beheert. DUO neemt dan contact op met de GGD, die in gesprek gaat met de opvangorganisatie.

De registratie geldt al sinds 2013 voor opvangmedewerkers, sindsdien wordt er maandelijks gecheckt. Per 1 maart 2018 wordt het uitgebreid naar een dagelijkse controle en naar iedereen die op structurele basis op de kinderopvang of gastouderopvang aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers, maar ook een persoonlijk begeleider van een kind met een beperking, een buurvrouw die regelmatig op koffiebezoek gaat of een aannemer die een langdurige klus uitvoert.

Tijdelijke medewerkers hoeven nu alleen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen. Dat is een momentopname: mensen kunnen zich nadat de verklaring is afgegeven schuldig maken aan een misdrijf of overtreding, zonder dat de eigenaar of toezichthouder van de kinderopvang dat weet. 

Regeldruk

Met het systeem wil het ministerie ook de regeldruk verminderen. De medewerker meldt zichzelf aan met een VOG en DigiD, de werkgever koppelt hem of haar aan het systeem. Justitie doet vervolgens de rest. Als iemand van werkgever wisselt, hoeft er niet langer een nieuwe VOG aangevraagd te worden. 

De brancheorganisatie Kinderopvang twijfelt echter of de regeldruk echt minder wordt. “Natuurlijk moet je zorgen voor de veiligheid van de kinderen, daar kan niemand tegen zijn”, aldus een woordvoerder. “Maar er gebeurt veel in de kinderopvang, er komen allerlei veranderingen aan. Dit komt daar weer bovenop, dat vraagt wel veel energie." De kwaliteit van het personeel en goed contact met de ouders is volgens de woordvoerder minstens zo belangrijk.

Kinderopvangorganisatie Partou, een van de grootste van Nederland, is heel positief over de nieuwe regel. Over eventuele extra werkdruk maakt de woordvoerder zich geen zorgen. “De kinderopvang wordt er veiliger van, net als van het vierogenprincipe: er moet altijd een tweede volwassene in de buurt zijn. Het zijn allemaal kleine stapjes naar een veilige kinderopvang." De maatregel vloeit voort uit de Amsterdamse zedenzaak die eind 2010 aan het licht kwam. 

Niet iedereen die een stap over de drempel van een kinderdagverblijf zet, komt in het register. Bijvoorbeeld een schilder die een paar dagen kozijnen komt verven, of een scholier die een korte snuffelstage doet. Zij zijn immers maar heel kort aanwezig, of hebben nooit direct contact met de kinderen. 

Lees ook hoe onderzoekers en behandelaars proberen in het hoofd van de zedendelinquent te kijken: Laat de zedendelinquent zich kennen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden