'Iedereen claimt de revolutie'

Egypte viert eerste verjaardag opstand tegen Moebarak Stemming op Tahrirplein gespannen

Er komt geen einde aan. Vanuit alle invalswegen van het Tahrirplein stromen de mensen binnen. Het plein is overvol op de eerste verjaardag van de Egyptische revolutie, minstens net zo vol als de dag dat Moebarak aftrad. Maar anders dan toen de Egyptische dictator afstapte, viert nu iedereen zijn eigen feestje.

"We zijn het gemeenschappelijk doel vergeten", meent de 25-jarige demonstrant Mohamed el-Rasjid, die zojuist tussen een stel ruzieënde mensen is gesprongen om te zorgen dat een heftige discussie niet uit de hand liep. "Iedereen claimt de revolutie."

De mensen op het plein zijn grofweg op te delen in mensen die stabiliteit als eerste proriteit zien, en de huidige machthebbers van de hoge militaire raad (SCAF) steunen, en in mensen die de revolutie als niet af beschouwen.

De islamisten, die bij elkaar staan op een hoek van het plein, vieren de revolutie die hun overwinning bij de verkiezingen mogelijk maakte. (De Moslimbroederschap won 47 procent, en de ultra-orthodoxe salafisten 25 procent). Om de lang gedroomde nieuwe machtspositie niet in gevaar te brengen, hebben jonge moslimbroeders en salafisten het op zich genomen bezoekers te fouilleren en de vrede te bewaren.

Maar anders dan de uitslag van de parlementsverkiezingen doet vermoeden, zijn de tegenstanders van de SCAF in de meerderheid. Lobna Mithawaly, activiste en student farmacie, ergert zich kapot aan de festivalsfeer die over sommige delen van het Tahrirplein hangt. "Er valt niets te vieren", aldus de gesluierde Mithawaly. "Het regime staat nog."

De studente is met duizenden gelijkgezinden opgetrokken vanuit haar buurt in oost-Caïro. Net als in andere delen van de stad begon de mars richting het plein met enkele honderden activisten, maar groeide uit tot een tienduizend mensen sterke stoet. "Een soort pelgrimstocht", grapt Mithawaly, die een portret van een van de martelaren van de revolutie meezeult.

Uit de stoet, die opvallend divers is, klinken leuzen tegen veldmaarschalk Tantawi, het hoofd van de hoge militaire raad en een oude metgezel van Moebarak. "Morgen treed de maarschalk af."

Sara, een christelijke vriendin van Mithawaly, is trots op de grote opkomst en eensgezindheid van de anti-SCAF demonstranten. "Het regime zit er misschien nog. Maar dat zal niet lang meer duren."

Tot een jaar geleden was een demonstratie van dit formaat nog ondenkbaar, legt Sara uit. "Egyptenaren zijn in een jaar tijd politiek bewust geworden. Het is heel snel gegaan. Dit is pas het begin."

Hoewel de hoge militaire raad in de opiniepeilingen - een nieuw fenomeen in Egypte - nog altijd het merendeel van het volk achter zich heeft, heeft het anti-SCAF sentiment de afgelopen maanden een enorme opmars gemaakt. Waar iedereen de generaals en voormalige ondergeschikten van Moebarak lang het voordeel van de twijfel gaf, zelfs ondanks herhaaldelijk geweld van de militairen tegen demonstranten, is de sfeer aan het omslaan.

Ook de op de valreep gedane concessies van de SCAF aan de demonstranten, zoals de gedeeltelijke opheffing van de noodwet en de vrijlating van bijna tweeduizend (van de twaalfduizend) gearresteerde activisten, hebben de gemoederen niet gesust. De beloofde vrijlating van Michael Nabil, een blogger die zich kritisch uit had gelaten over de rol van het leger tijdens en na de revolutie, hielp evenmin.

"Eerst arresteren ze je omdat je je mening geeft", zegt Mohamed 'Mido' Ali verontwaardigd, "en dan moeten we dankbaar zijn als ze je na maanden vrijlaten?"

Tegen het eind van de middag, als er geen mens meer bij kan op het Tahrirplein, hebben Ali en duizenden andere demonstranten hun zinnen op het nabijgelegen ministerie van informatie gezet. Volgens veel demonstranten is de hoge militaire raad dankzij de propaganda van de staatstelevisie nog aan de macht.

Achter de tralies voor de ramen van het zwaarbeveiligde ministerie, kijken de medewerkers van het ministerie met bezorgde gezichten naar de groeiende menigte. Uit duizenden kelen klinkt telkens dezelfde beschuldiging: 'leugenaars'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden