Iedereen aan de computer

CO WELGRAVEN

Hij hielp mee aan de opkomst van de personal computer en voorzag al vroeg de impact ervan.

Succes heeft vele vaders, en zo zijn er nogal wat mensen die zich erop laten voorstaan dat ze aan de wieg hebben gestaan van de personal computer. Iemand die dat zeker met recht kon zeggen was Wesley A. Clark, een Amerikaanse wetenschapper die afgelopen week op 88-jarige leeftijd overleed.

Zijn hele leven stond in het teken van de informatica. In de jaren vijftig, kort nadat Clark als natuurkundige was afgestudeerd aan de Universiteit van Berkeley in Californië, was hij betrokken bij het opzetten van computer- en radarsystemen voor de Amerikaanse luchtmacht. Begin jaren zestig ontwikkelde hij met een paar collega's van het befaamde Massachusetts Institute of Technology de LINC-computer die naar hedendaagse begrippen groot en lomp was en die vergeleken met een iPhone maar een fractie aan rekenkracht en geheugen had, maar die destijds toch een minicomputer werd genoemd. Want hij was toch veel sneller en vooral veel kleiner dan de bestaande computers die complete zalen vulden. En de LINC-computer (die ruim veertigduizend dollar kostte) kende een nieuw besturingssysteem en had een eigen toetsenbord en beeldscherm. Hij werd vooral ingezet voor medische doeleinden.

De pionier Clark voorspelde toen al dat de computers nog veel kleiner en goedkoper zouden worden en uiteindelijk binnen het bereik van de individuele consument zouden komen wat in zijn ogen revolutionaire gevolgen zou hebben. "Wes zag de toekomst vijftien jaar eerder dan wie dan ook", zei een toenmalige collega tegen The New York Times.

Clark, die voor diverse bedrijven heeft gewerkt en vele malen is onderscheiden, speelde ook een rol bij de ontwikkeling van Arpanet, de voorloper van het internet.

Wesley Allison Clark is geboren op 10 april 1927 in New Haven, Verenigde Staten; hij stierf op 22 februari 2016 in New York.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden