Iedere vierkante meter Nederland is door mensen gevormd

Van een onzer verslaggevers UTRECHT - Het Nederlandse landschap is uniek in de wereld; iedere vierkante meter is ooit door menselijke activiteiten gevormd. Het kabinet moet daarom een aantal van die cultuurlandschappen voordragen voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco, vinden historisch geografen.

Zes landschappen hebben zij gisteren genomineerd op het congres 'Landschappen van wereldformaat' van de 15-jarige Historisch-geografische vereniging Utrecht (HGVU). Internationaal zijn het zeldzame gebieden, karakteristieke en nog gave vertegenwoordigers van de typische cultuurlandschappen. Rode draden bij deze selectie zijn de strijd van de mens tegen het water en de invloed van de Gouden Eeuw op het landschap.

Het eeuwenoude gevecht tegen de zee wordt gesymboliseerd door het terpenlandschap van Middag en Humberland in het zeekleigebied van Groningen. De beteugeling van het rivierwater en de ontginning van het lege oeverland zijn volgens de historisch-geografen nergens zo fraai zichtbaar als in de Gelderse Ooypolder. En de ontginning van de natte veenmoerassen volgens de strakke regelmaat van de 'copen', is het beste te zien in het Utrechtse veenweidegebied rond Kamerik en Kockengen.

De 'gouden' zeventiende eeuw was een korte periode waarin Holland de spil van de internationale handel vormde. De gevolgen zijn niet alleen te zien in de Amsterdamse grachtengordel, maar ook in het buitengebied. Voorbeelden daarvan zijn de droogmakerij de Beemster, gefinancierd door Amsterdamse kooplieden die 'buiten' wilden gaan wonen, en de buitenplaatsen langs de Vecht.

De historisch-geografen nomineerden ook het kanaaldorp Kiel-Windeweer in de Gronings-Drents veengebieden. Dat gebied werd als gevolg van de steeds grotere behoefte aan brandstof in Holland opengelegd voor turfwinning.

De historisch-geografen hebben minister Van Aartsen (natuurbehoud) en staatssecretaris Nuis (cultuur) gevraagd de zes gebieden voor te dragen voor de Unesco-lijst, omdat ze 'tot de meest bijzondere rijkdommen van ons land behoren'. Nederland is een van de 145 landen die zich aan de conventie ter bescherming van het cultureel en natuurlijk erfgoed van de wereld uit 1972 hebben verbonden.

Het parlement ratificeerde het verdrag pas in 1992, waardoor tot nu toe alleen het voormalige eiland Schokland op de Werelderfgoedlijst is opgenomen.

De Stelling van Amsterdam, een ketting van 19de eeuwse forten, is inmiddels voorgedragen; de beslissing van het Werelderfgoed-comité wordt eind dit jaar verwacht. Opname op de lijst geeft geen financieel voordeel, maar verplicht het land het object te beschermen en toegankelijk te maken voor het publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden