'Iedere moslim moet op zoek naar eigen, moderne islam'

Samira Bouchibti (l) wordt omhelsd door haar moeder bij de presentatie van haar boek. Beeld Olaf Kraak
Samira Bouchibti (l) wordt omhelsd door haar moeder bij de presentatie van haar boek.Beeld Olaf Kraak

Ze wordt bestempeld als 'Hirsi Ali Light', de milde versie van islamcritica Ayaan Hirsi Ali. Ze is zeker net zo kritisch op moslims als Ehsan Jami, ooit veelbesproken oprichter van het comité voor ex-moslims. Zelf ziet Samira Bouchibti vooral verschillen. "Ik lever kritiek, wil discussie en verandering. Maar ik doe niet mee aan moslims bashen. En ik ben niet afvallig: ik ben en blijf moslima."

Samira Bouchibti (41) presenteerde gisteren haar boek 'De islam, de moslims en ik'. "Ik heb op een rijtje gezet wat er volgens mij moet gebeuren, wil mijn dierbare geloof een volwaardige plaats in onze westerse democratische samenleving krijgen", aldus de Marokkaanse Amsterdamse die van 2006 tot 2010 Kamerlid voor de PvdA was.

Ze wil niemand op zijn ziel trappen, zegt ze. "Maar uit respect voor religieuze gevoeligheden misstanden onbespreekbaar laten, is voor mij geen optie", voegt ze eraan toe. Dus wijst ze op dogma's en taboes waarmee wordt geworsteld, die doorbroken moeten worden: polygamie. Discussies of je je vrouw hard mag slaan, of anders in elk geval een beetje. Uithuwelijken.

Gematigde moslims moeten geloofsafvalligen steunen, maar ook homo's en vrouwen, die als tweederangsburgers worden beschouwd, stelt ze. En afrekenen met 'de dictatuur van de dode letter', ingaan tegen de orthodoxen en salafisten die alles bij het oude willen laten. Dat zijn volgens Bouchibti de fans van wrede soera's uit de Koran, van inhumane anti-democratische denkbeelden. "De moderne moslim leest het en bepaalt met hersens en hart hoe je de woorden uit een ver verleden in het hier en nu kunt inpassen."

"Je kunt niet met een been in de zevende eeuw, in de tijd van de profeet staan, en met het andere been in de 21ste eeuw. Je kunt hier niet volgens de sharia, wetten uit de zevende eeuw, leven. Mensen die dat willen, die in de geschiedenis willen leven, mogen dan ook niet niet elke vakantie naar Marokko vliegen, maar zouden per kameel moeten reizen. En dan in Marokko de hele dag in een tentje dadels eten."

Bouchibti schrijft over haar moeder, die met haar man naar Nederland kwam, scheidde en door de moslimgemeenschap werd uitgekotst. Ze is trots: "Mijn moeder vond haar eigen weg. Als moslima. Ze is een zondares, uitschot, haar wacht de verdoemenis: maar ondanks alle pijn die haar is aangedaan van de harteloze, meedogenloze moslimgemeenschap, noemt ze Nederland nog steeds het beste islamitische land ter wereld. Omdat je hier vrij moslim kunt zijn, er is gelijkheid van man en vrouw, bijstand, AOW, zorg. Dat is er in al die echt islamitische landen niet."

Het heeft tijd nodig, dat moderniseren van het geloof. Maar de vooruitgang hapert, constateert ze. "Er waren veel meiden die hbo deden, of universiteit. We dachten: dat komt dus wel goed. Maar uit de laatste cijfers blijkt dat veel van hen nu thuiszitten met de kinderen. Daar lopen ze tegen een muur, ze krijgen problemen bij het opvoeden: zo komen we in de vicieuze cirkel."

De ontwikkeling heeft een duwtje nodig. Vandaar haar boek. "Ik zal door veel moslims worden gezien als nestbevuiler, verrader. Maar ik blijf protesteren. Hirsi Ali zegt: Je moet je ontdoen van de islam om gelukkig te worden. Zo radicaal ben ik niet. Ik pleit ervoor dat iedere huis- tuin- en keukenmoslim op zoek gaat naar zijn of haar eigen waarheid, naar een eigen moderne, westerse islam."

Met dank aan Wilders

Samira Bouchibti neemt in haar boek afstand van de PvdA, de partij die ze vier jaar als Kamerlid diende. Ze kwam erachter dat ze rechtser is, stelt ze. De PvdA heeft volgens haar geen visie op het gebied van integratie, islam en de multiculturele samenleving 'uit angst te discrimineren'. "Het zit in de aard van de partij, in de ideologie, iedereen te pamperen."

Bouchibti zegt Wilders dankbaar te zijn dat hij de problematiek rond de islam heeft aangekaart. "Het is aan de andere kant erg dat de discussie vervolgens vertroebeld is door de vernederpolitiek van de PVV, waardoor andere partijen volledig verkrampten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden