Ieder zijn eigen inflatiemandje

VOORBURG (ANP) - Iemand die rookt als een ketter, graag een borreltje drinkt en er van houdt het gaspedaal van de auto goed in te trappen, heeft een heel ander uitgavenpatroon dan iemand die sport, vruchtensappen drinkt en naar het werk fietst.

De inflatie bij de een is dan ook heel anders dan die van de ander.

Daarom komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) binnenkort met een persoonlijke inflatiecalculator, liet hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS woensdag weten. In navolging van het Britse bureau voor de statistiek, die daar begin dit jaar mee kwam. Maar vooral omdat veel mensen zich niet herkennen in de algemene cijfers over de geldontwaarding.

Boodschappenmandje

,,We horen vaak: Jullie meten de inflatie wel, maar ik ben geen gemiddelde Nederlander'', aldus Vergeer. Dat is natuurlijk zo. De een gaat vaak naar de bioscoop, de ander nooit. De een reist met de auto, de ander met het openbaar vervoer.

Het CBS baseert zijn cijfer op het zogeheten boodschappenmandje, waar allerlei producten en diensten in zitten waaraan een bepaald gewicht wordt toegekend. Bij elkaar opgeteld moet dat 100 procent zijn. ,,Zo weegt autobrandstof voor 3,8 procent mee in het pakket'', verduidelijkt Vergeer. Maar iemand die geen auto heeft, heeft daar geen boodschap aan.

In Groot-Brittannië is het statistisch bureau gekomen met de personal inflation calculator om mensen inzicht te geven in hun persoonlijke inflatie en om mensen meer inzicht in de geldontwaarding in algemene zin te geven.

Het CBS hoopt de persoonlijke inflatiecalculcator medio april operationeel te hebben. Die stelt het dan gratis beschikbaar op zijn website.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden