Ieder mens wil een band met ouders

Het pleidooi van Dorien Pessers (Trouw, 12 augustus) om het eigen recht van een kind op een band met de biologische ouders centraal te stellen, is een verademing.

Ik ben zelf donorvader van een dochter die ik niet mag zien. Tot aan de Hoge Raad heb ik tevergeefs geprocedeerd om dit te veranderen.

Tijdens de rechtszaken ging het alleen maar over de aanwezigheid van 'family-life' ten tijde van de geboorte. Over het eigen recht van een mens om verbonden te zijn met zijn of haar biologische ouders ging het geen moment.

Toch slaat Dorien Pessers de spijker niet precies op de kop. Ook in haar betoog gaat het vooral over de vraag: wat is het beste gezin voor een kind? Gezinnen met meerdere moeders of vaders krijgen van haar een veeg uit de pan. Onderzoeken laten toch echt zien dat ook gezinnen van solomoeders of duovaders en -moeders een veilige haven zijn voor kinderen.

Het zou waardevol zijn als de focus in deze discussie niet alleen ligt bij de vraag welke gezinssamenstelling voor een kind het beste is, maar ook bij de vraag wat de impact is voor iemand wanneer je je biologische ouders niet kent.

Niet de kindertijd, maar de volwassenheid is namelijk de lakmoesproef voor de vraag wat opgroeien zonder band met een van je ouders echt betekent. Pas dan worden de pijnlijke gesprekken gevoerd en komt de worsteling met de vraag naar wie je ten diepste bent aan de oppervlakte.

Je hoeft geen psycholoog te zijn om mee te kunnen voelen met een aflevering van 'Spoorloos' waarin kinderen de breuk met hun biologische ouder proberen te herstellen. Het is een oerbehoefte van ieder mens om verbonden te zijn met zijn ouders.

Om antwoord te krijgen op vragen als 'wie ben ik?' en 'waar kom ik vandaan?', is het heilzaam om verbonden te zijn met je biologische ouders en met hen een band te kunnen opbouwen. Je zadelt mensen anders op met een raadsel. Niet levensbedreigend, want het leven kent meer geheimen, maar vaak wel onnodig en verdrietig.

De wetgever zou daar meer oog voor moeten hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden