Ieder mens is mooi, ergens

(\N) Beeld
(\N)

Het toppunt van schoonheid. De maatschappij, de media, de mode en het tijdsbeeld geven ons richtlijnen over hoe wij geacht worden er uit te zien. En bepalen uiteindelijk voor een groot deel wie wij Hot or Not vinden.

Maar die maatstaven verschillen nogal per continent.

Bekend gegeven zijn de Rubens vrouwen van Fiji of meerijkonten in Suriname. Zitten wij in NL massaal aan de Sonja B, de lipo en op BBB-les om onze rondingen te elimineren. Je zou d’r meteen uitliggen hoor, daar geldt hoe ronder hoe beter.

Cambodja heeft ook zo haar eigen schoonheidsidealen.

Veary, een van onze medewerkers, heeft een uitstekende hoektand. Ik stelde een beugeltje voor. Nee! Het is een ware schoonheid om een leuk eigenwijs uitstekend tandje te hebben, alle mooie meisjes (in de bladen) hebben dat.

Of neem nu het fenomeen flaporen. Ben ik de lagere school zo ongeveer uitgetreiterd vanwege een paar groter dan gemiddeld uitgevallen schelpen, hier in Cambodja heeft het merendeel van de bevolking uitstekende flappies tot ware Shrek oren. Doch geen mens die daarvoor naar de plastisch chirurg rent. Niks geen getreiter.

Het toppunt van schoonheid onder manvolk hier in Cambodja is lange puntige nagels én een moedervlek in je gezicht waar minstens 3 haren uit groeien, die je dan heeeel lang laat groeien. Als trotse pauwen zijn de heren druk met het kammen van hun “gezichtslok” voor de spiegel van menig brommer. (en wij malle westerlingen roepen in koor; ‘ieuw!’)

Jaloers wordt er door de Cambodjanen naar onze westerse smalle neuzen, heup/taille verhouding en aanwezige oogleden gekeken.

Uitvoerig wordt ik geroemd om mijn witte melkflessen. Hier vinden ze je het allerprachtigst als je lekker bleek om de neus ziet. Regelmatig word ik gewaarschuwd dat ik uit moet kijken, dat ik te gekleurd begin te worden, en komen onze medewerkers me met een bloes met lange mouwen achterna. Terwijl daarentegen mailtjes uit Nederland me toeroepen: “Jee Heida, je bent ook niet bruin!”

Gedoe hoor, waar moet ik nou naar luisteren? (Niemand dus. Do what comes naturally!) Dus mensen wees gerust!

Voel je je even niet zo modieus (en heb je het humeur niet naar zelfbekrachtiging), don’t worry. Bedenk maar zo, er is altijd wel een uithoek van de wereld waar je mooi gevonden wordt. En met de mode is het al net zo. De legging is altijd wel ergens ‘in’. (hier dus) Kortom; ieder mens is Hot! Je moet alleen even weten waar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden