Weblog

Ieder mens heeft recht op bescherming, maar wat is het ons waard?

null Beeld

Op 10 december "vieren" we het 60 jarige bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Helaas gelden de rechten die daarin beschreven zijn nog lang niet voor alle wereld burgers en missen veel mensen de bescherming waar ze recht op hebben.

Maarten Haverkamp en Tweede Kamerlid CDA

Welke rol hebben wij als consumenten? Welke rol hebben Nederland en de Europese Unie en uiteindelijk de wereldgemeenschap om ervoor te zorgen dat iedereen vrij van angst kan leven?

Vrijwel iedereen worstelt met die vraag en hij zal vandaag ook weer naar boven komen tijdens het debat rondom de begroting van Buitenlandse zaken, waarin mensenrechten een centraal thema zullen zijn. Hoeveel zijn de rechten van andere mensen ons waard? Is Sinterklaas bereidt om meer geld uit te geven aan cadeaus om zeker te weten dat er geen sprake was van kinderarbeid of ernstige vervuiling? Moeten we regimes die bekend staan om mensenrechtenschendingen boycotten? Ook als dat betekent dat we de kachel een paar graden lager moeten zetten omdat er minder olie en gas naar onze westerse samenleving zal vloeien?

Helaas is er geen pasklaar antwoord op al deze vragen en dat zal vandaag ook duidelijk worden tijdens de begrotingsbehandeling. Er zullen partijen zijn die vinden dat we het Nederlandse leger niet hadden mogen inzetten in Afghanistan zoals er ook partijen zijn die van mening zijn dat er tijdens de Olympische Spelen te weinig aandacht is geweest voor de mensenrechtenschendingen in China.

Mijn vermoeden is dat vandaag zeker gesproken zal worden over Afghanistan en China maar dat de mensenrechtenschendingen in Congo centraal zullen staan. Via het weblog van Martijn van Dam heeft u kunnen vernemen welke discussies er vorige week over dit onderwerp in de Kamer zijn gevoerd.

Ondertussen is duidelijk geworden dat de VN in Congo nog zeker 3000 militairen nodig heeft ter versterking van haar vredesmissie maar is ook duidelijk geworden dat de Europese Unie haar EU battle group niet in zal zetten. Sterker, geen van de Europese landen wil op dit moment troepen leveren waarmee de vraag zich opdringt wat de partijen die vorige week zo vurig gepleit hebben voor een Europese deelname aan de missie van Congo gaan doen. Gaan deze partijen vandaag voorstellen om Nederlandse troepen te sturen of gold de verplichting iets te doen in Congo alleen voor anderen?

De CDA-fractie neemt op dit moment het standpunt in dat naast de landoperaties in Afghanistan, Tsjaad en Bosnië er geen ruimte is voor nog een landoperatie in Congo, dat was de reden dat we zo terughoudend waren in de discussie over de uitzending van Europese troepen want wat je van een ander vraagt moet je tenminste zelf ook kunnen en willen doen, of denkt u van niet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden