Ieder mens heeft gelijke rechten

Bekende en minder bekende Nederlanders kiezen hun persoonlijke motto, levensregel of ultiem inspirerende zin.

Cecile Hendriks

’Ik wil graag dat het potentieel in mensen tot uiting kan komen. Dat moet niet afhankelijk zijn van waar je geboren bent. Waarom zou een kind dat in Senegal geboren wordt andere toekomstverwachtingen moeten hebben dan een kind dat hier is geboren?

Al heel vroeg in mijn leven heb ik het idee geïnternaliseerd dat als je écht iets wilt, je het ook kunt bereiken: willen is kunnen. Ik zou het een levenshouding willen noemen die heel sterk is ontwikkeld bij mij.

Ik denk dat het komt door het gezin waarin ik opgegroeid ben en de rol van mijn vader daarin. Hij gaf mij veel liefde en steun en leerde me een groot gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. In mijn opvoeding kreeg ik het besef mee dat het niet alleen draait om hoe het met mij gaat; ik ben niet alleen op aarde. Al vroeg had ik een sterk gevoel van rechtvaardigheid en ontwikkelde ik een politiek bewustzijn.

Als je opgroeit in een land als Iran, is je beleving van ruimte en vrijheid heel anders. Gelukkig hebben mensen hier in Nederland veel vrijheden. Maar als de ruimte voor invloed en zelfbeschikking beperkt is, moet je ervoor vechten. Waar onrecht zich sterk manifesteert, is vaak een duidelijke tegenbeweging. Meestal leidt die tot een confrontatie en misschien een revolutie.

In Iran had ik het gevoel dat ik de hele wereld kon verbeteren. Helemaal in mijn eentje. Ik dacht: ’Als het kwade weg is, dan komt het goede vanzelf’. Religie speelde toen een andere rol in mijn leven. Ik was deel van een beweging die erg polariseerde en was overtuigd van mijn gelijk. Ik was jong en dacht erg zwart-wit. Nu zie ik meer kleuren en de schakeringen daartussen. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om duurzame verandering te bewerkstelligen. In plaats van ’wat wil ik weg hebben?’ vraag ik mij nu af ’wat wil ik creëren?’. Of: ’Wat zou een alternatief kunnen zijn?’ Dat is het grootste verschil tussen wie ik toen was en wie ik nu ben.

De strijd voor rechtvaardigheid is de rode draad in mijn leven. Ik wil graag dat mensen hun rechten kennen en ze kunnen opeisen, zodat iedereen kan genieten van zijn of haar rechten. Een rechtvaardige wereld, dat is mijn ideaal.

Na mijn vertrek uit de Tweede Kamer had ik geluk dat Oxfam Novib een nieuwe algemeen directeur zocht. Ik vind mijn werk fantastisch. Alles wat ik belangrijk vind, komt erin samen. En het is geweldig om met zo veel mensen samen te werken. Het maakt niet uit wie de machtigen zijn in de wereld, met z’n allen spreken wij hen aan op armoede en onderdrukking.

Ik heb geluk dat ik een leven leid dat dicht bij mijn gevoel ligt. Zo veel mensen hebben dat geluk niet. Maar ik vraag me dan af: ’Wat kan ik doen om mensen diezelfde kans te geven?’

Ik probeer anderen te begrijpeb, maar je kunt je nooit volledig in de ander verplaatsen. Zeker niet met de ramp in Haïti. Daar is zo onmetelijk veel leed. In tien seconden is het leven van zo veel mensen verwoest. Die perspectiefloosheid, de ontreddering, dat gaat je voorstellingsvermogen te boven.

Er is een televisiebeeld dat in mijn hoofd gegrift staat: de dag na de aardbeving noemen een paar mensen de namen op van hun geliefden en familieleden, wijzend naar een huis dat ingestort is. Hun dierbaren liggen allemaal onder het puin. Terwijl ze de namen noemen moeten ze ook hun gezichten voor zich zien. Daar word je heel stil van.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden