Ieder heeft zijn norm bij de dood in de voetbalsport

AMSTERDAM - Graham Turner, de media-afgevaardigde van de Europese voetbalunie (UEFA) bij Ajax-Real Madrid, vindt het zeker nu géén gekke vraag. Zijn er situaties denk baar waarin een club om uitstel kan vragen van een duel in de Champions League?

MATTY VERKAMMAN

Turner zit in het spelershome te midden der Ajax-kampioenen. Technisch directeur Louis van Gaal geeft aan dat het voor alle betrokkenen heel moeilijk is zich te preparen op het duel van morgenavond in het Olympisch Stadion tegen Real Madrid, nu zijn club 'wordt geteisterd door allerlei nare gebeurtenissen'. Zaterdagavond was er de tragedie in Amsterdam-Noord waarbij Patrick Kluivert was betrokken. In de auto van een vriend ramde de jonge Ajacied een andere auto. Dat ongeluk kostte de Vlaardingse Stadsgehoorzaal-directeur Marten Putman het leven en bezorgde de echtgenote van het slachtoffer zware verwondingen. Zondagavond bereikte vervolgens Finidi George de jobstijding dat zijn 16-jarige broer Igenewari was doodgeschoten. Igenewari George was een talent dat ook Ajax al bekend was. In Ecuador zag chef scouting Tonny Pronk hem vorig jaar op het WK-toernooi voor de jeugd aan het werk. De Nigeriaanse jeugdinternational was al min of meer een stageperiode bij Ajax in het vooruitzicht gesteld. Hij kwam om het leven nadat een wedstrijd van zijn club Enugu Rangers door supportersrellen was verstoord. Gevlucht in de spelersbus, werd hij door een verdwaalde politiekogel dodelijk getroffen.

Ook Graham Turner ziet dat de hoofden van de Ajacieden momenteel niet direct naar voetbal staan: “ Het is gewoon heel moeilijk in deze situatie aan uitstel van Ajax-Real Madrid te denken. Nee, ik zou dat persoonlijk niet gek vinden, maar de belangen die met dit soort wedstrijden zijn gemoeid, laten dat gewoon niet toe. Het gaat om dure contracten tussen sponsors en allerlei televisiestations.”

In de hedendaagse wereld van commerciële topsport, kijken waarschijnlijk weinigen er vreemd van op dat Ajax-Real Madrid gewoon door gaat. Patrick Kluivert doet uit respect voor de familie van het slachtoffer overigens niet mee. Finidi George heeft daarentegen in zijn eerste reactie gezegd dat hij juist wel wil spelen. “Maar die beslissing kan de komende dagen nog veranderen”, zo stelt Van Gaal, die later in een microfoon zegt: “Ik hoop dat Finidi zijn broer iets moois kan geven.” Zo ontwikkelt iedereen zijn eigen norm in de topsport. De één zal de opvatting delen van Van Gaal, die Finidi uiteraard volkomen vrij laat in zijn beslissing. Mensen van buiten de sport zullen wellicht geneigd zijn vreemd aan te kijken tegen het begrip sport wanneer zelfs maar wordt overwogen in deze afschuwelijke situatie te gaan voetballen. Vast staat dat de UEFA geen reputatie geniet inzake afgelasten of uitstellen van Europa Cup-wedstrijden. Tien jaar geleden werd in Brussel zelfs een finale gespeeld op het slachtveld van Juventus-fans. Eerder al, in 1958, ging Manchester United in de Europa Cup tijdens de halve finale tegen AC Milan verder met het tweede elftal, nadat de A-ploeg bij München was neergestort.

Wanneer de dood toeslaat rond het voetbal, wordt wel vaker meteen doorgespeeld. Marcel Peeper, Luc Nijholt, Winny Haatrecht, Mitar Mrkela en Sjaak Troost vormen de vrij recente voorbeelden van voetballers die speelden in situaties waarbij zij door persoonlijk leed in hun naaste familiekring waren getroffen. Ook in die gevallen ging het altijd om een persoonlijke beslissing van de spelers. Zij hoefden niet te spelen, maar speelden toch; bijvoorbeeld met de bedoeling de naaste via hun spel te eren en te gedenken. Dat waren in het voorjaar van 1993 ook de voornaamste motieven voor de tweede selectie van Kameroen door te gaan op het WK-kwalificatiepad nadat de A-ploeg bij een vliegtuigramp om het leven was gekomen.

Met die beslissing ontsteeg het objectief bezien toch geringe belang van voetbal deze sport. De spelers van Kameroen zijn in een ring rond het nationale stadion begraven en vormen thans zelfs het symbool van nationale eensgezindheid en onverzettelijkheid in dit Afrikaanse land.

Op de vraag of Ajax nu niet in een situatie is gekomen die het aanvragen van uitstel alleszins zou wettigen, toont Louis van Gaal juist begrip voor de gebruikelijke opvatting in de professionele voetballerij. “We hebben in onze professionele organisatie meer dan zestien spelers beschikbaar. De UEFA stapt niet zo gemakkelijk van het wedstrijdschema af. En het leven gaat ook verder.”

Ajax-voorzitter Michael van Praag kan zich volledig vinden in die opvatting:

“Ik kan me voorstellen dat we om uitstel hadden gevraagd wanneer een speler van Ajax of Real Madrid om het leven was gekomen. Dat Patrick Kluivert niet meedoet vind ik een juiste beslissing. Stel dat Patrick zou scoren en het hele stadion zou jubelen en zijn naam scanderen, dat zou van weinig respect voor het slachtoffer getuigen. Ten aanzien van Finidi George gaat het om een puur persoonlijke beslissing. Als Finidi vindt dat spelen in zijn rouwproces past, kan niemand hem die beslissing ontzeggen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden