Opinie

Ieder haartype

Het gebeurt niet vaak meer dat ik al mijn vier dochters over de vloer heb. Studieuze en logistieke problemen zorgen ervoor dat ik ze tegenwoordig meestal afzonderlijk of in kleine groepjes ontmoet.

Maar afgelopen zondag waren ze er allemaal. Ik heb geen sportieve helden voortgebracht, schaatsen kunnen ze maar een beetje, ik ken ze eigenlijk vooral als huismussen: op de bank zitten en tv kijken of een film. Dat kun je betreuren maar het heeft ook iets gezelligs. ‘De Gezusters Schouten’ zoals ze in een roman of een toneelstuk zouden heten, zijn weliswaar heel verschillend van aard maar trekken, als ze samen zijn, toch gezamenlijk op tegen hun vader, die kennelijk iets oubolligs heeft en die niet helemaal meer weet hoe de wereld in elkaar zit.

Het is waar, grote delen van hun conversatie ontgaan me, namen die me niets zeggen, Marijke Helwegen, Birgit nog wat. Ook luister ik soms met bevreemding naar de onderwerpen die mijn vrouwen ter sprake brengen: Eva: ‘Heb je ook wel eens dat je string zo strak zit dat je ‘m er uit moet trekken?’ Nina: ‘Ik wil niet dat dat verschijnsel met mij geassocieerd wordt.’ Vanwege de familiegezelligheid moesten we allemaal naar hetzelfde tv-programma kijken, te weten een documentaire over Britney Spears.

Daar heb ik wel eens van gehoord hoor, Engels zangeresje dat soms rare dingen doet. Om ook van me te doen horen tijdens het navrante verhaaltje over voogdij en paparazzi, vraag ik of Britney ook in Amerika bekend is. Stomme stilte. Hoezo? ‘Nou, ze heeft zo’n Amerikaans accent.’ ‘Maar Rob, ze ís Amerikaans!’ Zelfs Kim, de jongste, kan er niet bij dat ik zoiets essentieels niet weet. Nu wordt het tijd om door te pakken en mijn plaats in de wereld verder in te kleuren. Mijn shampoo. ‘Wat is er met mijn shampoo?’ vraag ik. Nooit enig probleem mee gehad: vroeger prikte shampoo in je ogen, nu niet meer. Vooruitgang dus. Nee maar mijn shampoo kan echt niet; volgens Eva is het pure olie en kun je er ‘een biefstuk in bakken’. Ik heb nergens last van, protesteer ik. De oudste, Sarah, weet wat het probleem is: ‘want Rob kent zijn type haar natuurlijk niet. Die denkt: iedere dag, ieder haartype, daar kan niks mee mis zijn.’

Ze slaat de spijker op de kop, ik heb ooit een film gezien, getiteld ‘Shampoo’ met Warren Beatty in de hoofdrol, maar sindsdien heb ik er niet meer over nagedacht. Je moet ‘anti-frizz for curls’ nemen van John Frieda, zegt Eva. ‘Geen sprake van,’ zeg ik, ‘en dan zeker ook een Ray Ban-zonnebril op en schoenen van eh... Prada.’ Dat is dus de toverformule, een middelbare man die Euroshopper-producten koopt en vier dochters die precies weten waar Abraham de mosterd haalt. Zo los je het generatieconflict op. De documentaire over Britney is afgelopen. ‘Je dacht natuurlijk dat ze uit Engeland komt omdat ze Britney heet’, oppert Nina, ‘Brits’. Ik denk eigenlijk dat die meiden me nogal goed door hebben, beter in elk geval dan ik vroeger mijn ouders, die onbegrijpelijk en onwrikbaar boven mij en mijn zusjes stonden. Erg vind ik dat niet, integendeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden