Ids Postma weer de schlemiel

Ids Postma is onmiskenbaar de schlemiel van het schaatsseizoen. Zag hij de vorige week het WK allround letterlijk onder zijn voeten wegglijden, gisteren glipte hem ook nog een aardige troostprijs, het mondiale sprinttoernooi in Calgary, door de vingers.

De Friese flyer moest vierde worden op het NK sprint om de volgende maand door de KNSB naar de Olympic Oval te worden afgevaardigd. Op één honderdste punt, twee-honderdste seconde dus, ofwel een kostbare misslag minder op de 1000 meter, moet hij de eer aan Rintje Ritsma laten. Zijn provinciegenoot was tot voor kort nog geen serieuze concurrent voor de Deersumer. Sinds zijn trainer Geert Kuiper hem heeft leren sprinten, is de 28-jarige Lemster aan een tweede jeugd begonnen. De adrenaline gutst door zijn lijf. Waarom zou hij ook in dat metier geen topper worden?

Het afgelopen weekeinde debuteerde Ritsma in Groningen op een sprinttoernooi. Een week terug, tijdens het EK allround, deed hij deelname daaraan af als een verzetje. Heel veel verwachtte hij er na een betrekkelijk zwaar weekeinde Thialf niet van. En mocht hij zich onverhoopt toch voor Calgary plaatsen? Een gulle lach krulde zich rond zijn mondhoeken. Nee, daar zou hij absoluut niet aan beginnen. Dat paste niet in het programma.

Waar staat geschreven dat een mens consequent moet zijn? sprak de vroegere Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom ooit. In de sportwereld geldt zoveel standvastigheid zeker niet als een deugd. Dus was Ritsma een week na dato al 'voorzichtig' van mening veranderd. Hij maakt slechts één voorbehoud. Wanneer het WK in Hamar, dat twee weken voor het sprintfeest op de snelste baan ter wereld plaats vindt, te veel van zijn krachten vergt, zal hij voor de eer bedanken.

Ritsma wenst een duidelijke meerwaarde te zijn op het voor hem vreemde WK. “Ik wil veel meer dan een startplaats voor Nederland veilig stellen. Ik denk dan aan een plaats bij de eerste tien, of nog liever de eerste zes. Waarom niet? Op de 1000 meter reken ik mijzelf tot de top vijf van de wereld.”

Als 'toerist' zou Ritsma medio februari toch al in Calgary verblijven. Om een trainingskamp op te slaan en om Marianne Timmer aan te moedigen. Het sprinten boeit hem bovenmatig. “Omdat ik weinig 500 meters rijd, is het deelnemen aan een sprinttoernooi voor mij nooit een item geweest.” Kuiper liet hem in de zomer en najaar echter veel snelheidswerk doen, omdat daar in zijn optiek de winst in de allroundtoernooien ligt. Anders gezegd: op de 500 meter verloor hij op het EK en WK meestal al de slag tegen Postma.

Voor de Friese boerenzoon had de nieuwe trainer van de Sanexploeg niet op een slechter moment tot de koerswijziging kunnen besluiten. Wanneer zijn val in Thialf al een incident was, kreeg dat voorval zoveel impact dat heel Nederland de arme Postma alsnog een complex aanpraatte.

“Van de toiletjuffrouw tot de groentenboer, en van de garagehouder tot de melkrijder op het erf van de vader van Ids, heeft iedereen over die val gepraat”, zegt bondscoach Henk Gemser. “Daardoor gaat het een eigen leven leiden. Hij, de stabiele persoon die Ids is, moet er maar mee omgaan.”

Zo stabiel was Postma in Groningen niet. Zaterdag durfde hij uit angst voor een nieuwe val amper de laatste binnenbocht op de 500 meter te lopen. De start van de kilometer was ook bepaald niet vlekkeloos. Gisteren zag de kortste sprintafstand er beter uit, maar maakte hij op de 1000 meter weer twee rare, achteraf fatale, misslagen. Ritsma was gelijkmatiger en uiteraard meer onbevangen. Zaterdag schaatste hij op de 500 meter zijn tweede tijd ooit (37,11), na zijn explosieve 36,74 van het EK.

Formeel is Ritsma nog niet verzekerd van zijn tweede WK-ticket dit seizoen. Jan Bos en Jakko Jan Leeuwangh zijn geplaatst. Erben Wennemars zal als nummer drie ook niet onrustig slapen, maar het verschil tussen de twee Friese allrounders is marginaal. Ritsma verwacht niet dat de hem vijandige KNSB hem dwars zal zitten (“zo zit topsport toch niet in elkaar”) en krijgt in dat opzicht steun van Gemser: “Als ze Ids zouden sturen, zou ik daar een heel ambivalent gevoel over hebben. Je moet je plaats schaatsend verdienen.”

Voor Postma stortte er nu een beduidend kleinere wereld in dan de vorige week. Zijn schaatsleven draait om het EK en WK allround; de rest is surrogaat. Hij zal zich in de twee 'zwarte gat'-weekeinden niet vervelen. “Er is nog genoeg te doen. Werken aan de bochten.”

Jan Bos, die met een opspelige maag voor de derde keer in successie kampioen werd, rijdt in Calgary uiteraard wel zijn toernooi. Schouderophalend nam hij kennis van het wereldrecord op de 1000 meter, dat de Canadees Jeremy Wotherspoon op de Oval reed: 1.09,09. Een tijd van niks, vindt hij. “Op het WK wordt zeker 1.08,5 geschaatst.” Zijn coach Peter Müller vindt dit seizoen 1.07 al haalbaar. “Waarom ook niet”, stelt de wereldkampioen sprint zijn ambities bij. “Dan moet ik openen in 16,5 en rondjes 25,7 en 26,7 rijden. Ik denk dat ik daartoe wel in staat ben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden