Idols voor Amsterdams onderwijs: de finalisten zijn bekend

Op Laterna Magica leren kinderen op geheel eigen wijze. Beeld Trouw
Op Laterna Magica leren kinderen op geheel eigen wijze.Beeld Trouw

In de zoektocht naar nieuwe onderwijsplekken in Amsterdam zijn nog 15 plannen over. In de eerste ronde dienden Amsterdamse ouders, leraren, onderwijskundigen en andere belangstellenden 124 plannen in om een nieuwe school in de stad te stichten. Amsterdam heeft scholen tekort, en wil ruimte geven aan moderne ideeën. In het beste geval kunnen volgend jaar september de nieuwe scholen de deuren al openen.

Iedereen kon stemmen op de 124 plannen. De 35 plannen met de meeste stemmen mochten door naar de volgende ronde. De jury selecteerde er ook nog eens 15, dus samen 50.

De indieners van deze 50 schoolideeën mochten maandag een 'pitch' houden voor de jury onder leiding van schrijfster en journalist Aleid Truijens. De jury selecteerde er daarvan 15. Van deze scholen krijgen er uiteindelijk vier de kans om, met hulp van de gemeente, opgericht te worden.

'Maar een paar smaken'
De jury koos de plannen op basis van onder andere inhoudelijke kwaliteit, originaliteit, toegevoegde waarde op het bestaande aanbod en vernieuwend vermogen.

Juryvoorzitter Truijens: "Normaal gesproken zijn er bij scholen eigenlijk maar een paar smaken als je het aan de bestaande bureaus overlaat. Deze initiatiefnemers hebben laten zien dat als je echt de ruimte geeft, er heel veel creatieve ideeën loskomen. De 15 plannen die nu doorgaan zijn daar een goed voorbeeld van. Het is prachtig dat ze die ruimte krijgen in Amsterdam. Dat zouden meer steden moeten doen!"

Opvallend is dat sommige scholen op internet heel veel stemmen kregen, maar niet geselecteerd worden. De Wereldschool bijvoorbeeld, een initiatief van onder anderen Trouw-columnist Bart Ongering die beoogt om leerlingen 'zelfstandig met elkaar te laten leven', was de op een na populairste school met bijna 3000 stemmen, maar werd niet geselecteerd.

Wel door mocht een veel minder breed gesteund initiatief als een 'jongens-vmbo' met maar 152 stemmen. Ook de schoolideeën van Agora (bijna 3500 stemmen, een voortzetting van de school in Roermond zonder vmbo-, havo-, of vwo- niveau) en Laterna Magica (een school van 0 tot 18 waar kinderen door eigen nieuwsgierigheid gedreven worden), werden geselecteerd.

Zie voor alle geselecteerde plannen onzenieuweschool.nl

De winnende plannen (in willekeurige volgorde):

#86 Klein Amsterdam
Klein Amsterdam is onconventionele school, doordat het focust op de zogenaamde tussenruimte, waarin school, thuis en de stad samenkomen. De jury prijst dit plan voor de manier waarop zij de ruimte van de school letterlijk en figuurlijk verbreden.

#117 De Latijnse School
Een basisschool volgens het gedachtegoed van Gymnasia, met extra aandacht om uitval op Gymnasia te voorkomen. Een goed doordacht en vernieuwend plan en een echte evolutie van de huidige Latijnse school, aldus de jury.

#15 Laterna Magica
Een school voor leerlingen van 0 tot en met 18 jaar, waarbij nieuwsgierigheid als bron wordt gezien voor leren. De jury ziet dit als een beproefd concept in het primair onderwijs, waar het voortgezet onderwijs veel baat bij zou kunnen hebben.

#56 Via Marzano
Een school voor 10- tot 16-jarigen. Na zes jaar stromen leerlingen door naar klas 4 of 5 havo, klas 4 of 5 vwo of naar het mbo, niveau 3 en 4. De jury noemt het plan goed doordacht en heeft vertrouwen in het netwerk van de initiatiefnemers.

#84 De Akademia
De Akademia is een brede, multiculturele scholengemeenschap 'zonder muren' voor primair en voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo), waar jonge mensen leren breed, kritisch en creatief te denken. De jury is met name te spreken over de wijze waarop er is nagedacht over het curriculum, de rol van de leraar en de ruimte voor vrije ontwikkeling van de leerling.

#92 Het Forum
Een school waarbij vmbo en mbo samenkomen. De leerlingen stellen met hun mentor en ouders een individuele leerroute vast. Ze volgen basisvakken op hun eigen niveau en werken in kleine gemengde projectgroepen aan verdiepingsprojecten. De jury prijst het plan wegens de combinatie van nuance en vernieuwend vermogen, en de aandacht voor samen leren.

#52 Onze Amsterdamse School
De Amsterdamse school is een oefenplaats voor de echte wereld, waarbij levensecht onderwijs wordt geboden voor ieder kind in Amsterdam, ongeacht afkomst, religie of capaciteiten. De jury is onder de indruk van de onderwijskundige onderbouwing en sterke organisatie.

#69 De Alan Turing School
Deze school biedt onderwijs aan leerlingen van 4 tot en met 18 jaar, op hun eigen tempo en met goede vakdocenten. De school is 50 weken per jaar geopend, van 8 tot 22 uur. De jury ziet dit als een maatschappelijk relevant plan, waarin veel aspecten al goed zijn doordacht en veel aandacht is voor de denkende wereldburger.

#39 Het Kairos College
Dit is een vrije school met een doorlopende leerlijn voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar. De school is opgericht vanuit een ouderinitiatief. Er is veel behoefte aan vrije scholen in Amsterdam en de jury is erg te spreken over de wijze waarop aandacht wordt besteed aan ICT en individuele leerlijnen.

#2 Agora Amsterdam
Een school waarin de vragen van leerlingen centraal staan. De leraar houdt ondertussen in de gaten wat en hoe er geleerd wordt. Het is een voortzetting van een al werkend initiatief in Roermond. De jury roemt de doordachtheid van het plan, waarbij zowel de leerlingen als docenten veel vrijheid krijgen.

#31 De Trampoline
Deze school beoogt de kansen voor leerlingen in Amsterdam Nieuw-West te vergroten, door zowel degelijk kennisonderwijs te geven als vakken die de creativiteit en het denkvermogen stimuleren. De jury is enthousiast over het idealisme en de uitgangspunten van het plan, waaronder meer onderwijstijd.

#62 Een VMBO voor jongens
Een VMBO-school afgestemd op het ontwikkelingstempo, de interesses, de talenten en de beweeglijkheid van (vooral) jongens. Leerlingen worden meer betrokken bij de buurt en de buurt meer bij de school. De jury ziet dit als een grensverleggend idee, waarbij rekening gehouden wordt met de specifieke onderwijsbehoeften van jongens.

#41 Het atelier is het hart van de school
Op deze school staat het atelier centraal waardoor leerlingen een andere manier van werken en leren ontwikkelen. De jury vindt dit een interessant plan, door de grote aandacht voor motivatie van en samenwerking tussen leerlingen.

#108 Een onderwijsgemeenschap van en voor 0-18 jaar
Een school voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. De onderwijsgemeenschap bestaat uit scholen voor verschillende leeftijdsfasen, aansluitend op de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen en jongeren, zonder de bestaande selectieve drempels. De jury is positief over de mate waarin er aandacht wordt besteed aan samen leren en ongelijkheid binnen het onderwijs.

#78 School for Excellence Amsterdam
Een school gericht op alle leerlingen van 4 tot 18 jaar. Er wordt een goede balans aangeboden tussen een basiscurriculum en een persoonlijke ontdekkingsroute, waardoor leerlingen alle tools in handen krijgen om levensvragen te beantwoorden en dromen waar te maken. Een ambitieus en baanbrekend plan, waarbij er aandacht is voor de unieke talenten van leerlingen, aldus de jury.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden