Idiote plannen

Ten tijde van de voorgenomen aanleg van de hogesnelheidslijn maakte ik deel uit van een actiegroep tegen dit onzalige plan. Nadat deze strijd verloren was heb ik als lid van een werkgroep mij teweergesteld tegen alweer een idioot plan, namelijk de aanleg van een Chinees themapark in het polderland ten westen van Zoetermeer. Dit plan ging wel in de prullenmand.

Zoetermeer J. de Zwart

Er zijn opmerkelijke overeenkomsten tussen deze plannen, die allemaal leiden naar een cultuurhistorische catastrofe: de vernietiging van een eeuwenoud, schitterend cultuurlandschap dat zijn weerga in de gehele wereld niet kent en dat door een schare gek geworden geldverdieners binnen twee decennia van de kaart geveegd zal worden.

Hoe dat uitpakt is overal in ons land te zien: de ellende langs de hele A2, de gruwel langs de A4 tussen Leiden en Amsterdam, de rotzooi bij Woerden om maar een paar schurftplekken te noemen. Ook buiten de Randstad en het Groene Hart kunnen de profeten van de vooruitgang hun gang gaan: de schande van het het bedrijvenpark bij Heerenveen, de puinhoop bij Ede, en alweer een overbodig 'europark' bij Vaals.

Laten we toch van de open ruimte afblijven. Bij een bescheiden verdere ontsluiting voor wandelaars, fietsers en ruiters, met extra waterberging en houtwallen is die ruimte een zegen voor de bevolking, zeker in een behoorlijk gestreste maatschappij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden