IDFA-prijs voor Nederlandse film over een gifmengstersdorp

Zeven prijzen werden zaterdagavond uitgereikt ter afsluiting van het Documentaire Festival in Amsterdam.

door Jann Ruyters

De belangrijkste prijs, de Joris Ivens Award voor de beste lange documentaire, ging naar 'La casa de mi abuela'(Mijn grootmoeders huis) van de Spanjaard Adán Aliaga. Vijf jaar terug besloot Aliaga een film te maken over verdwijnende Spaanse tradities. Als hoofdpersonen koos hij zijn conservatieve, streng religieuze grootmoeder Marita, wier huis gesloopt gaat worden, en zijn impulsieve 6-jarige nichtje Marina die steeds tegen haar grootmoeders rigide opvattingen opbotst. De jury prees de lichte toon en poëtische zeggingskracht van de film. 'Dit is het belangrijkste moment in mijn leven' aldus de beduusde winnaar zaterdagavond in het Muziekgebouw aan 't IJ en hij droeg de prijs op aan zijn geliefde grootmoeder.

Euforisch was ook Astrid Bussink, de enige Nederlandse winnares op IDFA, die de prijs won voor de beste debuutfilm. Van de zenuwen vergat ze haar kauwgum uit de mond te halen en halverwege haar dankwoord plakte ze die dus maar aan de katheder. Voor haar bekroonde 'The Angelmakers' reisde Bussink naar het Hongaarse dorp Nagyrev waar in 1929 51 vrouwen werden opgepakt voor vergiftiging van hun mannen. Bussink praatte met de huidige bewoners van Nagyrev die ieder een andere interpretatie hebben van de geschiedenis en liet ondertussen zien dat er niet zo heel veel veranderd is in het geïsoleerde dorp.

De andere prijzen gingen naar 'Before Flying Back to Earth' (Silver Wolf Award), 'The Butterfly Man' (Silver Cup), 'China Blue' (Amnesty DOEN Award) en 'Shadya' (Moviezone Doc U Award). De publieksprijs ging naar 'Sisters in Law', de openingsfilm van Kim Longinotto die vanaf dag twee al publieksfavoriet was. De Joris Ivens Award-jury reikte dit jaar ook een speciale juryprijs uit aan de Oostenrijkse film 'Our Daily Bread'.

De Engelse filmmaker Luke Holland, voorzitter van de Joris Ivens Award-jury, benutte de gelegenheid voor een lange toespraak waarin hij de vruchtbare (financiële) input van de tv roemde en opriep tot nog meer samenwerking tussen tv en filmmakers.

IDFA-directeur Ally Derks meldde dat het festival dit jaar weer gegroeid was tot 125000 bezoekers geteld. Waar die meer dan 100000 documentairefans volgend jaar zullen zitten, is nog ongewis.

De IDFA-organisatie onderhandelt met de gemeente Amsterdam over een nieuwe locatie, nu de City-bioscoop op het Leidseplein gesloopt gaat worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden