IDFA blikt terug op successen in lustrumjaar

REMKE DE LANGE

Diamantdieven die over hun inbraken vertellen, Afghanen die met mobieltjes hun dagelijks bestaan vastleggen, een ongeneeslijk zieke vader die over zijn leven blogt, het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), dat van 14 tot en met 25 november plaatsvindt, belooft als vanouds een breed uitwaaierende blik op de wereld om ons heen te geven.

Voor de vijfentwintigste keer zal een aantal Amsterdamse bioscopen honderden internationale documentaires vertonen. Een mooi moment voor een terugblik dus. Het IDFA doet dat met succesvolle Nederlandse documentaires van de afgelopen decennia, zoals Heddy Honigmanns klassieker 'Metaal & Melancholie', én met internationale producties die belangrijke kantelmomenten in de recente geschiedenis als onderwerp hebben. Nick Broomfields 'The Leader, his Driver and the Driver's Wife' uit 1991 bijvoorbeeld, over de afschaffing van apartheid in Zuid-Afrika. Ook is het een lustrumjaar voor het IDFA Fund, het vijftien jaar geleden onder de naam Jan Vrijman Fonds begonnen project ter ondersteuning van documentairemakers in ontwikkelingslanden.

Het zwaartepunt van het evenement, dat het dit keer wegens bezuinigingen zonder dagelijkse talkshow zal moeten doen, ligt echter zoals gewoonlijk bij recente documentaires. Zo is het nieuwste, slechts drie minuten durende project van de Russische Victor Kossakovsky te zien, de eregast die voor het festival zijn toptien mocht samenstellen.

En zo zal tijdens de openingsavond 'Wrong Time Wrong Place' van de Nederlandse John Appel in wereldpremière gaan, een sober portret van een aantal mensen dat ruim een jaar geleden de massamoord op Utoya op het nippertje overleefde. Hadden ze geluk, was het lotsbestemming? Een zwaar onderwerp voor zo'n feestelijk moment. "Het was een ingewikkelde keuze, de film is geen dijenkletser," gaf Ally Derks, als directeur vanaf het eerste uur aan IDFA verbonden, eerder deze week toe. Toch zal de film weinig afbreuk doen aan de viering van het jubilerende festival.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden