IDFA bekroont wiebelige beelden uit Burma

amsterdam – - Het imago van het documentairefestival IDFA als was het een mensenrechtenfestival is afgelopen weekeinde door de jury’s van de Joris Ivens Award en de Movies that Matter Human Rights Award bekrachtigd. Beide jury’s kozen de documentaire ’Burma VJ – Reporting from a closed country’ van de Deen Anders üstergaard als winnaar.

De regisseur kreeg de prijzen (Joris Ivensprijs 12.500 euro, Movies that Matter 2500 euro) zaterdagavond. Hij maakte met ’Burma VJ’ een fascinerende documentaire die bijna geheel bestaat uit wiebelige beelden die in het geheim vanuit jassen en tassen zijn opgenomen. Burmese reporters die zich verenigden in de Democratic Voice of Burma wisten de beelden – opgenomen tijdens de opstand tegen de militaire dictatuur in de zomer van 2007 – het land uit te smokkelen.

„De film is een eerbetoon aan de moed van de reporters, en tegelijkertijd een tragedie, omdat de beelden niets hebben uitgehaald. De opstand werd met geweld neergeslagen.” ’Burma VJ’ toont volgens de Joris Ivens-jury op aangrijpende wijze zowel de macht als de onmacht van beelden. „Een intelligente analyse van het democratisch potentieel van moderne technologie”, vulde de Movies that Matter-jury aan. „Op het moment dat buitenlandse journalisten het land niet in mochten, pakten Burmese journalisten de camera op, en riskeerden ze hun leven, om de beelden de wereld in te sturen.”

IDFA’s prijswinnaar verwijst op een bijzondere manier naar de film waarmee het festival opende: ’Episode 3 – Enjoy poverty’, waarin Renzo Martens de Congolezen opriep zelf de camera ter hand te nemen. Martens won dan niet de debuutprijs; zijn film was wel hét discussiestuk van het 21ste IDFA.

En er was ook een Nederlandse prijswinnaar: Aliona van der Horst won met het middellange Russische dichtersportret ’Boris Ryzhy’ de Silver Wolf Award.

Op het documentairefestival kwamen de afgelopen tien dagen 157.500 bezoekers af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden