Ideologieën mogen botsen, demonstranten in Den Haag niet

(ANP)

Extreem-rechtse, extreem-linkse, nationalistische en islamitische demonstranten mogen allemaal op 20 september demonstreren in Den Haag, maar op veilige afstand van elkaar op aangewezen locaties. Lopen door de stad mag niet. Burgemeester Jozias van Aartsen wil voorkomen dat demonstranten met botsende ideologieën ook letterlijk botsen.

Het nationalistische kamp, bestaande uit de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie en Pro Patria (Voor het vaderland), mag dan ook niet de beoogde optocht houden door Transvaal en de Schilderswijk, maar moet op de Koekamp blijven. De organisaties leggen zich daar niet bij neer en stappen naar de rechter.

Ook politiebond ACP mort. Naast de demonstraties van NVU, Pro Patria, Anti-Fascistische Aktie (Afa), Muslim Defence League Holland en het gekscherende 'Internet Against VVS' van GeenStijl, zijn er diverse evenementen. In aanloop naar de Internationale Dag van de Vrede, de volgende dag, zijn er een Vredesloop en muziekfestival One, alsmede een najaarskermis, een autorally en de wedstrijd Ado-Go Ahead Eagles.

Pro Patria mag niet meer naar de Schilderswijk omdat de gemeente vreest dat de organisatie haar achterban niet onder controle heeft. Bij een demonstratie op 10 augustus bedekten sommige deelnemers tegen de afspraken hun gezicht. Ook moest de politie tussenbeide komen toen demonstranten het aan de stok kregen met bezoekers van een koffiehuis en een groep jongeren.

PVV-leider Geert Wilders demonstreert niet mee op 20 september. Hij wilde dat alleen in de Schilderswijk: "Want dat is juist het punt, de Schilderswijk is van ons Nederland en dat moeten we laten zien." Op 24 juli vond in de Schilderswijk een betoging plaats van aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Sommigen van hen zwaaiden met zwarte IS-vlaggen en er werden antisemitische leuzen geroepen. Wilders riep mensen daarom vorige maand op om met Pro Patria de wijk in te gaan.

In Utrecht is de 20ste ook een demonstratie. Onder de noemer Partijtje voor de Vrijheid is er een 'streetrave' tegen racisme en intolerantie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden