Identiteit springende vrouw in Londen bekend

Haar foto ging deze week de hele wereld over als het meest schokkende beeld van de rellen in Londen. Nu is haar identiteit bekend: de vrouw die uit het brandende huis sprong, is de Poolse immigrant Monika Konczyk.

Redactie

Mevrouw Konczyk (32) uit Koronowo kwam in maart dit jaar naar Engeland en vond werk in een winkel. Tijdens het hoogtepunt van de rellen in Londen afgelopen weekend werd de winkel waarboven ze woonde in brand gestoken door vandalen. Dit was in de wijk Croydon, waar in dezelfde straat ook de meubelzaak House of Reeves in vlammen opging.

Trauma
De Poolse zat vast in het brandende pand. Toeschouwers riepen haar toe om uit haar raam te springen en toegesnelde vrienden gooiden matrassen op de grond om haar val te stuiten. De sprong die ze waagde, werd vastgelegd door een fotograaf en het dramatische beeld ging de hele wereld over, onder andere via Twitter.

Monika Konczyk verkeerde in schok en werd door haar vriend geholpen, die haar meenam naar het huis van haar zus. Aan haar vertelde Monika dat ze dacht dat ze dood zou gaan. De zus: 'We zijn onsteld. We dachten dat dit nooit kon gebeuren in zo'n beschaafd land'. Volgens vrienden is Monika zo getraumatiseerd dat ze de pers nog niet te woord kan staan.

Opvang

Ooggetuigen van de brand vertelden de media dat de vrouw aanvankelijk verlamd leek door angst. Toen ze toch sprong, kwam ze terecht in de armen van een oproeragent. Die versie wordt betwist door een Roemeen die zich Adrian noemt. 'Ik ving die vrouw op. Nadien was er niemand die vroeg hoe het met haar ging of aanbood een ambulance te bellen', aldus de man.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden