Ideële beleggers gaan zelfde normen hanteren

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het ASN Aandelenfonds en Het Andere beleggingsfonds (ABF), beide actief in het beleggen in ethisch correcte ondernemingen, gaan intensief samenwerken. Een aantal bedrijven in hun portefeuilles moet daarom opnieuw onder de ethische loep.

De organisaties hanteren strikte criteria bij de selectie van de beursfondsen waarin ze beleggen. Ze worden beoordeeld op de mate waarin ze de mensenrechten respecteren, milieubewust produceren en sociale rechtvaardigheid nastreven. De afdeling ethische research van SNS Reaal Groep heeft een 'beleggingshorizon' samengesteld van tachtig ondernemingen waarvan er vijftig zijn terug te vinden in het eigen ASN Aandelenfonds. Tot de 'gelukkigen' behoren bedrijven als Koninklijke Ten Cate, Van Melle, The Body Shop, KNP BT, Randstad en een groot aantal buitenlandse ondernemingen.

Het sinds 1993 aan het Damrak genoteerde ASN Aandelenfonds heeft een balanstotaal van ruim 155 miljoen gulden. ABF staat al sinds 1991 genoteerd en heeft een beleggingsportefeuille van bijna 100 miljoen. Door de nieuwe samenwerking krijgen klanten van het ASN Aandelenfonds participaties aangeboden in ABF, dat als ethisch mixfonds een andere risicospreiding kent.

Op zijn beurt kan ABF nu een beroep doen op dezelfde bron als ASN bij de selectie van de beleggingsfondsen. Totnogtoe besteedde ABF het onderzoekswerk uit aan de Universiteit van Amsterdam. De afdeling ethische research van SNS gaat nu beide organisaties bedienen. ASN en ABF verwachten dat de 'geringe' verschillen tussen de door beide fondsen goedgekeurde ondernemingen binnen twee jaar verleden tijd zijn. Logischerwijs zou ook een derde fonds passen in de samenwerking, namelijk het Meerwaardefonds van de antroposofische Triodos Bank en verzekeraar Delta Lloyd. Maar volgens A. Engelsman, directeur van ABF, is dat nog niet aan de orde.

Stork

De verbintenis tusen ASN en ABF betekent wel dat een aantal fondsen opnieuw onder de loep moet. “ASN heeft zich altijd heel duidelijk op de bedrijven zelf gericht, terwijl ABF de voorkeur gaf aan de beste bedrijven binnen een bepaalde sector”, zegt ASN-directeur S. Negenman. Zo liet ABF het bouwbedrijf Bam wel toe tot de portefeuille, maar liet ASN de onderneming links liggen, omdat het milieu in de bouw nog een heikel punt is. Ook over het fonds Stork bestaat twijfel, sinds het bedrijf Fokker Aviation overnam en nu dus ook produceert voor militaire doelen.

Het gebeurt overigens wel vaker dat de fondsen ondernemingen 'herijken' op hun ethische merites. Zo stapten zowel ABF als ASN uit Ahold nadat deze met Air Miles begon. Maar ook om andere redenen levert het beleggen in een fonds als Ahold problemen op, zegt J. Jansen, hoofd van de afdeling ethische research van SNS. Volgens hem worden bedrijven dusdanig groot, dat het steeds moeilijker wordt om hun hele mondiale doen en laten te beoordelen. Daarom bevatten de portefeuille van de ethische beleggingsfondsen geen grote multinationals.

Onder meer door een gebrek aan adequate informatie over bedrijven kwam het ethisch beleggen in de jaren negentig slechts moeizaam op gang. Nu claimen de fondsen echter dat ze zich kunnen meten met de 'gewone' fondsen aan de beurs.

Het ASN Aandelenfonds zag het aantal uitstaande aandelen in 1997 groeien met 13,6 procent tot 1,5 miljoen stuks. Het gemiddelde jaarrendement over de laatste drie jaar is 32,5 procent. ABF belegt voor 60 procent in vastrentende waarden en voor 40 procent in aandelen. Met een omvang van 92 miljoen gulden en ruim 600 000 uitstaande aandelen bedraagt het jaarlijkse rendement van ABF gemiddeld ruim 10 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden