ideeën over de grens

Het gaat slecht, maar verder gaat het goed

Een Calexit is er nog niet, hoewel die beweging groeit en handtekeningen verzamelt voor een stemming in 2018 over een exit. Maar rebellie broeit in Californië, Amerika's rijkste staat, 's werelds zesde economie, met 39 miljoen inwoners. Spanningen tussen federale overheid en de staten zijn zo oud als de VS zelf. Lincolns antislavernijbeleid spleet het land zelfs in tweeën. En wie kent niet de grimmige beelden van de gouverneur van Alabama en zijn troepen voor de witte Universiteit van Alabama tegenover de federale agenten en twee zwarte studenten die zich wilden registreren?

Zal gouverneur Jerry Brown in zijn Democratische Californië bij de poorten van de scholen federale immigratiebeambten tegenhouden? Gaat hij bij politiebureaus federale agenten belemmeren immigranten uit te zetten? Waarschijnlijk niet. Feit is wel dat er nu al drie wetsontwerpen liggen om voornemens van Trump te blokkeren, zoals de eventuele bouw van een muur bij de grens met Mexico en het registreren van mosliminwoners. Alle voortekenen wijzen erop, meent de csmonitor.com, dat Californië zich warmloopt als aanvoerder van het 'liberale' kamp in de ideologische strijd met een 'conservatief' Washington.

Voor KGB-agent Vladimir Poetin was de Koude Oorlog nooit afgelopen. Vanaf het begin van zijn presidentschap, zestien jaar geleden, heeft hij gezegd dat hij Rusland weer groot wil maken en zijn strijd met het Westen beschouwt als een zero-sum game, schrijft Larry Diamond van de Stanford Universiteit op theatlantic.com: winst van het Westen was verlies voor Rusland, en vice versa. Dus stelde hij alles in het werk om Georgië, Oekraïne, Moldavië en de Balkan uit de westerse invloedssfeer te halen. Diamond geeft een gedetailleerd overzicht van Poetins openlijke en geheime militaire acties, infiltraties, intriges en allianties, alsook beïnvloeding van verkiezingen in onder andere Georgië, Brexit, het Oekraïnereferendum, de Amerikaanse verkiezingen (en in The Washington Post schrijft Anne Applebaum over inmenging in Duitsland, waar volgend jaar verkiezingen zijn).

"Op het wereldschaakbord is er geen behendiger en briljanter (en de laatste tijd, gelukkiger) speler dan Poetin geweest. Hij heeft nu de liberale westerse democratieën waar hij ze wil hebben: in twijfel en in de verdediging." Te weinigen in het Westen beseffen dat, meent Diamond, terwijl we ons nu op het gevaarlijkste moment voor de vrije democratie bevinden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Voor een optimistischer noot zorgt David Rothkopf op foreignpolicy.com: de geschiedenis neigt naar vooruitgang, en 2016 was geen uitzondering. Oftewel: we hebben het nog nooit zo goed gehad. Het aantal oorlogen en oorlogsslachtoffers is de afgelopen decennia drastisch gedaald. De gemiddelde levensverwachting is verdubbeld sinds 1900. Voor de late negentiende eeuw had niemand elektra, nu 83 procent van de bevolking. In 1850 leefde haast iedereen in een autocratie of kolonie. Nu woont de overgrote meerderheid in een democratie. En (vraag is of je daar vrolijk van wordt) de verwachting is dat tegen 2020-2030 de hele wereld, voor het eerst in de geschiedenis, in een door mensen gemaakt systeem met elkaar verbonden is. Wellicht belangrijker: een studie onder 26.000 millennials (18-35 jaar) wereldwijd wijst dat 70 procent een wereld vol kansen ziet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden