ideeën over de grens

Kinderen krijgen mag weer. En ze blijven net zo lang thuis wonen als vroeger

Is Silicon Valley volwassen aan het worden, is het niet langer het domein van de geeks die met hun werk getrouwd zijn? Die vraag wordt gesteld op nytimes.com.

In zijn boek 'De cirkel' beschrijft Dave Eggers een soort combi van Google en Facebook waar privacy uit den boze is, alles wordt voor je geregeld en je staat in dienst van het bedrijf. "Jonge mensen leiden nu eenmaal een simpeler bestaan", verklaarde Facebookman Mark Zuckerberg die bedrijfscultuur en de voorkeur voor jonge kinderloze werknemers.

Dat was acht jaar geleden. Zijn aankondiging dat hij twee maanden vrij neemt na de geboorte van zijn dochtertje is overschaduwd door zijn gift van ruim 40 miljard. Toch is zijn ouderschapsverlof - en de aankondiging van het bedrijf dat alle werknemers wereldwijd recht hebben op vier maanden - misschien nog belangrijker. Andere IT-bedrijven waren hem al voorgegaan - een direct gevolg van het feit dat de jongelingen een dagje ouder zijn en vaak gezinnen hebben gesticht.

Uit een peiling van CB Insights bleek onlangs dat 63 procent van de ondervraagden - meest start-uppers met gezin - het lastig vindt hun ouderlijke verplichtingen te combineren met hun werk. Hoever de cultuuromslag gaat, vertelt een online-makelaarster: "Vijf jaar geleden inspireerde je je werknemers met hoe hard je werkte, nu klagen ze dat je het verkeerde voorbeeld geeft."

Het filantro-kapitalisme van de familie Zuckerberg is deel van die verandering. Niet langer het bedrijf, maar het nu nog kleine wereldje en de latere grote wereld van baby Max en haar generatie staan centraal, ook in Silicon Valley.

De mammoni, de Italiaanse moederkindjes die tot ver in hun veertigste niet uit huis zijn te krijgen, zijn geen uitzondering. Onderzoek van Pew (pewresearch.org) wijst uit dat in de VS het percentage vrouwen tussen de 18 en 34 dat 'thuis' woont de afgelopen decennia zozeer is toegenomen dat het gelijkstaat aan dat van 1940: 36,4 procent nu, tegen 36,2 procent toen. Overigens is het aantal jonge mannen dat thuis woont nog groter (42,8 procent), alleen is dat nog altijd 5 procent lager dan het record in 1940.

Het laagst scoorden de zestiger jaren, toen het zaak was zo snel mogelijk het ouderlijk huis te ontsnappen. Sindsdien krabbelt het percentage weer omhoog met een scherpere toename in het crisisjaar 2008. Maar het economisch herstel heeft die tendens niet gekeerd. Wel is de sociale status van de thuisblijvers anders, met veel meer studenten. En omdat er later wordt getrouwd, gaat het nu haast alleen maar om ongehuwden.

Voor Europa laat brilliantmaps.com een opmerkelijk duidelijke verdeling zien. Hoe noordelijker, hoe sneller uit huis. In Scandinavië ligt het aantal thuisblijvers onder de 5 procent, en in West-Europa komt het op Ierland en Luxemburg na niet hoger dan 20 procent. Nederland scoort 10,6. Daarentegen blijft in de zuidelijke en Oost-Europese landen rond de 40 procent van de jongeren thuis wonen, met als uitschieter Griekenland (meer dan 50 procent).

Een verklaring voor die verschillen laat zich niet moeilijk raden: een mengeling van economische, sociale en culturele factoren - variërend van draagkracht, arbeidsmarkt, huisvestingsbeleid en zelfs beursstelsel tot en met normen en waarden binnen het ouderlijk gezin en van de jongeren zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden