ideeën over de grens

Verbeter de wereld, begin bij Harry Potter

Harry Potter, is nu bewezen, maakt kinderen aardiger. Dat fictie het inlevingsvermogen bevordert was al bekend. Vooral Fantasy-boeken verzachten negatieve attitudes, omdat ze handelen over niet-bestaande groepen, die vrij zijn van ingesleten stereotypes en gevoeligheden, zegt onderzoeker Loris Vezzali in scientificamerican.com. Hij bevroeg Italiaanse scholieren over immigranten. Daarna liet hij de helft regelmatig, zes weken lang, passages uit Harry Potter lezen met smalende woorden van schurken Voldemort en Draco Malfidus over 'dreuzels' en 'halfbloeden' zoals Harry Potter, wiens moeder niet van tovenaars afstamt.

De andere helft las neutrale stukken. In de eerste groep verminderden vooroordelen over immigranten, in de 'neutrale' groep bleven die gelijk. Zo'n heilzaam effect hadden de boeken ook op Engelse studenten - niet door hun identificatie met de held (voor hen is Harry Potter te jong), maar door hun afkeer van Voldemort. Conclusie: een uitje naar de boekwinkel kan een eerste stap naar wereldvrede zijn.

Wil je heel oud worden? Doe dan als Marianne Thieme of Antoinette Hertsenberg en word zevendedagsadventist. Deze gelovigen gaan statistisch aan kop. Komt waarschijnlijk door hun levensstijl, opleiding, steun van een zorgzame gemeenschap, en wellicht dat geloof een handje helpt. In 1840 werd in het Westen een vrouw gemiddeld 45 jaar. Ze had gebaard, haar taak was voltooid. Sindsdien is onze levensverwachting met drie maanden per jaar toegenomen, alle oorlogen en epidemieën ten spijt. 'Als we allemaal 100 worden' heet het artikel van Gregg Easterbrook (atlantic.com), waarin hij uiteenlopende aspecten van levensverwachting belicht. Is de gedachte uit de evolutieleer dat je dood mag (dan wel móet) zodra de voortplanting is verzekerd, te beperkt? Wat als de ouderen binnenkort de grootste bevolkingsgroep vormen? En de macht grijpen?

Onze discussies over pensioenen en zorg gaan vaak alleen over de last die de komende generaties te dragen krijgen. Maar ouderen blijven langer fit en actief. Adverteerders weten dat al. En universiteiten kijken niet meer op van oudjes in hun banken. Wie weet verlaagt de medische vooruitgang de zorgkosten. Het gezin als hoeksteen van de samenleving valt weg als we het grootste aantal jaren van ons leven niet meer in het gezin doorbrengen, maar wel allerlei andere relaties onderhouden. Dat kan veel grotere gevolgen hebben dan wijzigingen in arbeids- of zorgplanning, stelt Easterbrook. "Onze hele maatschappij zal verrassend veranderen."

Columniste Catherine Bennett (guardian.com) klaagt: alle aandacht gaat uit naar de allernieuwste iPhone, terwijl de instructies voor de wasmachine ('reinig de klep voor elke was; was af en toe op 90 graden; spoel de filters elke maand met koud water') al veertig jaar onveranderd zijn. Haar uitleg: "Vrouwen doen nog altijd drie keer zoveel aan het huishouden als mannen. Misschien is het te veel gevraagd om Apple's aandacht te eisen voor problemen die alleen maar de tijd van vrouwen verdoen. Net zo goed als de nog veel grotere marginalisering van ouderen en zieken verklaart waarom een verbeterde trilfunctie en meer pixels in mobieltjes zo dringend zijn, terwijl voor het groeiend aantal patiënten met maculadegeneratie, de arts slechts helderder verlichting en een vergrootglas kan aanraden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden