ideeën over de grens

Poetin juicht te vroeg over ijsbreker Trump

Globalisering biedt wealth managers, vermogensbeheerders, extra kansen, maar ook extra kopzorg. Zij moeten natuurlijk gedegen kennis hebben van belastingfoefjes overal ter wereld, maar nog belangrijker is hun talent om vertrouwen te wekken. Wat superrijken immers gemeen hebben, is dat ze extreem wantrouwend zijn: geen wonder, als iedereen wat van je wil - geld, dus. Maar nu klanten steeds minder uit het Westen komen, en meer uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten, lijken hun sociale codes minder op elkaar. Terwijl een paar foute sokken de klant al kan wegjagen, zo vertelden vermogensbeheerders aan sociologe Brooke Harrington, die er een boek over schreef en een artikel op internetsite Aeon.

Vraag een Chinees, Indiër of Afrikaan nooit hoe ze de erfenis geregeld willen hebben: over de dood praten is hem over je afroepen. Vraag dus hoe het moet als de kinderen er straks alleen voor staan. Zo gesteld, willen ze daar juist héél graag over praten. "Deze mensen hebben alles, maar één ding niet: onsterfelijkheid, en dat willen ze heel graag", vertelde een vermogensbeheerder. Niets nadert onsterfelijkheid zo dicht als dicteren wat het nageslacht tot in verre generaties moet doen of laten om een smak geld te erven.

"Een populist die ieder benul van regionale nuances ontbeert, doet misschien wel veel minder kwaad", schrijft de Iraakse analist Hayder al-Khoei hoopvol over het Midden-Oostenbeleid van Donald Trump. Beter een isolationist als Amerikaanse president dan een interventionistische havik als Hillary Clinton, redeneert deze columnist van de site middleeasteyes.net. Trump noemt de regio 'een groot moeras' waar de VS zoveel mogelijk buiten moeten blijven. "Die terughoudendheid van de aanstaande president is een welkome verandering voor velen in het Midden-Oosten die de Amerikaanse inmenging in hun binnenlandse aangelegenheden zat zijn." Waar Clinton goede betrekkingen met bevriende dictatoriale regimes als Saudi-Arabië niet wilde schaden, schrikt Trump er niet voor terug ze te schofferen. Toen de Saudische zakenman-prins Walid bin Talal voor de verkiezingen Trump 'een schande voor Amerika en de Republikeinse Partij' noemde, gaf Trump de 'maffe prins' lik op stuk op Twitter: "Hij wil onze politici controleren met papa's geld. Gaat niet lukken als ik gekozen word."

In Rusland werd gejuicht over Trumps verkiezing; de Doema (het parlement) begroette het nieuws met een staande ovatie. Maar Poetin en de zijnen kunnen nog van een koude kermis thuiskomen, schrijft historicus Igor Torbakov, wiens stuk vertaald is op de site RaamopRusland. Hij merkt op dat het dertig jaar oude boek 'IJsbreker' van ex-spion Viktor Soevorov in Rusland weer een bestseller is. Soevorov beweert hierin dat Stalin Hitler zag als een ijsbreker in Europa en de rest van de wereld. Stalin zou hebben gedacht: die Hitler gaat puinhopen veroorzaken, en dan ligt de weg voor de communistische wereldrevolutie open.

En nu redeneert Poetin, aldus Torbakov: Trump heeft lak aan de bestaande wereldorde, Rusland kan profiteren van de gaten die Trump laat vallen. Poetins blijdschap is voorbarig, meent Torbakov. Als Poetin in iets uitblinkt, dan is het de wereld in het ongewisse te laten over zijn bedoelingen, zie Oekraïne en Syrië. Trump is minstens zo wispelturig als hij. Dat moet voor Poetin reden zijn voor zorg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden