ideeën over de grens

Meer geld maakt wél gelukkiger, ook als je al rijk bent

Waarom is economische groei nodig? Het geluk van mensen blijft vast niet eeuwig toenemen. Wie eenmaal genoeg te eten heeft en een dak boven zijn hoofd, weet toenemende rijkdom niet om te zetten in toenemend geluk. Voorbij een zeker punt van verzadiging leidt meer geld niet tot meer welzijn. Deze bewering is 'intuïtief aansprekend', erkennen de onderzoekers Betsey Stevenson en Justin Wolfers op de site brookings.edu. Er is maar één probleem: de cijfers ondersteunen de veronderstelling niet. Meer geld lijkt wel degelijk samen te gaan met een gelukkiger leven, ook als je al geld genoeg hebt. Stevenson en Wolfers vergelijken in hun onderzoek of er verband is tussen welvaart en welzijn. Conclusie: er is geen verzadigingspunt waarop meer geld niet gelukkiger maakt. Integendeel, bij rijke mensen lijkt het welbevinden nog sneller toe te nemen naarmate ze rijker worden. 'Je kunt nooit te veel geld hebben', concludeert Brookings, een progressieve denktank in de VS.

Sinds de Fransen hun koning onder de guillotine legden in 1793, is het land verdeeld. Departementen die destijds tegen de revolutie waren, stemmen nog steeds rechtser dan departementen waar de revolutie en de daaropvolgende terreur werden gesteund. De linkse regio's zijn vaak toonaangevend geweest in het publieke debat, terwijl de rechtse regio's aan de periferie liggen, in Bretagne, de Pyreneeën, de Elzas. Maar nu Frankrijk in crisis verkeert en zijn zelfvertrouwen verliest, blijken juist die conservatieve gebieden het het beste te doen, schrijft de rechtse site lavie.fr. Of je nu kijkt naar opleidingsniveau, zelfmoord- of geboortencijfers: in conservatieve regio's zijn deze beter dan in de linkse regio's. De demograaf Hervé Le Bras en de antropoloog Emmanuel Todd schreven een boek over het succes van de conservatieve gebieden, 'Le Mystère français'. De auteurs betogen dat in de behoudende streken christelijke waarden hebben overleefd, al gaan ook daar minder mensen naar de kerk dan ooit. "Een van de verbazingwekkendste paradoxen van nu is de opkomst van de sociale kracht van een religie die als metafysisch geloof bijna is verdwenen." Wellicht geldt deze onvermoede kracht van tot voor kort katholieke gebieden ook in Nederland, waar Noord-Brabant het in veel opzichten goed doet: er is toch iets over. Of zoals de Franse auteurs schrijven: "Het katholicisme lijkt voor zichzelf het doel te hebben bereikt van een leven na de dood." Een beetje onaardig noemen ze dat 'zombie-katholicisme'.

In Monestevole in het Italiaanse Umbrië kun je nu een boerengezin helpen dat op duurzame wijze landbouw en toerisme combineert. Je moet dan maandelijks een klein bedrag overmaken aan dit project, dat krijg je terug als je er vakantie komt vieren. Dan kan het wel gebeuren dat je een snoeischaar in de hand gedrukt krijgt. In ruil krijg je twee Italiaanse maaltijden per dag. Monestevole is een project van tribewanted.com, een site die duurzame vakanties biedt op droomlocaties. "In Londen zit ik tien uur per dag achter de computer, ik wilde gewoon weer eens dichter bij de natuur zijn", zegt Kate, een Britse gast, op zeit.de. Deze Duitse site schrijft dat tribewanted je deel laat uitmaken van een gemeenschap die leeft zoals jij ook wel zou willen.

Een eerder project van tribewanted op een Fiji-eiland mislukte door ruzie met de overheid daar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden