ideeën over de grens

Dat is een hele opluchting, dat ten minste één beroemdheid nooit enige emotie toont.

De verkiezingen in Griekenland zijn in feite een referendum over Europa. Maar de commentator van Die Zeit (zeit.de) vraagt zich af of het niet tijd wordt dat het land dat de lakens uitdeelt en allesbepalend is voor de toekomst van Europa, zelf naar de stembus gaat. Want willen de Duitsers zelf de euro wel? Zijn ze bereid de Europese munt te redden? "Zo'n volksraadpleging zou het ware Merkel-moment zijn, waaraan het de afgelopen twee jaar sinds het eerste reddingspakket voor Griekenland zo pijnlijk heeft ontbroken. In zo'n referendum moet de Kanzlerin zich sterk maken voor Europa; ze zal haar idee over de toekomstige monetaire unie aan haar kiezers moeten voorleggen. De Duitsers zullen dan eindelijk weten wat voor Europa Angela Merkel eigenlijk wil."

Zij is de antiheld van de nieuwe tijd, de antithese van het Facebook-tijdperk waarin emoties op straat liggen. In de Amerikaanse onlinekrant Slate (slate.com) is dat de verklaring van columniste Anne Applebaum voor de ongekende populariteit van de Britse koningin Elizabeth II, 'de tijdloze koningin'.

"Ze is misschien wel of misschien geen interessant persoon - de meningen daarover zijn verdeeld - maar het maakt eigenlijk niet uit. Ze wordt niet geacht interessant te zijn, ze hoort standvastig te wezen, consistent, patriottisch. En dat is ze. Als het erop aankomt is de koningin een van de weinige publieke figuren die altijd hun emoties onder controle weten te houden. Men placht de spot met haar te drijven vanwege haar stiff upper lip. Maar nu niet meer: in een wereld van kiss-and-tell-boeken (waarin alle intimiteiten meteen aan de grote klok worden gehangen - IP.), wraakzuchtige biografen en televisiebekentenissen, vormt haar gesloten gezichtsuitdrukking, haar betrouwbare publieke glimlach, en haar formele optreden een welkom contrast. Er zijn al te veel emoties te zien in het openbaar, en dan is het een opluchting dat je er zeker van kan zijn dat ten minste één beroemdheid in ieder geval nooit enige emotie toont."

Burgemeester Bloomberg van New York wil de verkoop verbieden van grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken. Voor de commentator van TheNew York Times (nytimes.com) is dat te betuttelend: mensen kunnen zelf wel bepalen wat ze drinken, het is meer dan genoeg als op de beker het aantal calorieën vermeld staat (780!).

De Britse musicus/performer Matthew Herbert (ook wel bekend als Herbert, Doctor Rockit, Radio Boy, Mr. Vertigo, Transformer en Wishmountain) denkt daar duidelijk anders over. Al twee jaar treedt hij op met zijn omstreden One Pig show, waarin hij een varken volgt van geboorte tot (bijna) slacht en consumptie. "We leven in een verrukkelijke ramp", schrijft hij in The Guardian (guardian.co.uk). "Nooit is er ons zoveel voedsel aangeboden; de gemiddelde supermarkt biedt meer dan 45.000 producten; de regering heeft alle controle over de voedselketen overgedragen aan de supermarkten - en daarmee ieder gevoel van betekenis voor het algemeen belang." Zijn remedie: voer quota in voor de vis, stel kookles op school verplicht, breng de consumptie van vlees terug, verban genetisch gemanipuleerd voedsel, beperk de macht en aanwezigheid van de supermarkt en ten slotte: geef de mensen een eigen moestuin."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden