ideeën over de grens

Meer banen, daar krijg je Trumps geest niet mee terug in de fles

"De media nemen Trump letterlijk, maar niet serieus. Zijn aanhangers nemen hem serieus, maar niet letterlijk", schreef The Atlantic een tijdje terug. Columniste Anne Applebaum nam Trump serieus én letterlijk. Een half jaar geleden waarschuwde zij in een interview met Trouw dat we slechts drie verkiezingen verwijderd zijn van het einde van onze liberale wereldorde: Brexit, Trump en - volgend jaar - Marine Le Pen. Ook zij kon toen nog niet geloven dat Trump zou winnen. In haar column op washingtonpost.com schrijft ze nu dat Amerika niet langer de leider van de vrije wereld is. Ze citeert uit wat Trump (althans zijn ghostwriter) jaren geleden al schreef. "Amerika heeft er geen belang bij te kiezen tussen al eeuwen vechtende partijen. Amerikaanse levens offeren voor hun conflicten is niet de moeite waard." En: "De uitgaven voor Navo-troepen in Europa kunnen we veel beter elders gebruiken..."

De nieuwe bewoner van het Witte Huis heeft Amerika's afschrikkingsdoctrine de rug toegekeerd en zich omringd met lieden met nauwe banden met Poetin, Gazprom en de Russische oligarchen. "Het protectionisme, niet de vrije markt, heeft in de verkiezingen gewonnen, nieuwe fysieke en figuurlijke muren zullen ontstaan, al zal het nog een tijdje duren voor al die gevolgen van de transformatie van de wereldorde zich voor onze ogen ontvouwen."

Hij voorspelde dat Donald Trump best eens kon winnen. Nu voorspelt hij dat Trump als president nog erger wordt dan als kandidaat, "want hij heeft nu de macht". Het machtigste land ter wereld heeft een opvliegerige 12-jarige sociopaat in de Oval Office zitten, schrijft documentairemaker Michael Moore op thetimes.co.uk. In zijn meest pessimistische scenario wordt Trump de eerste president sinds Truman die nucleaire wapens inzet.

Maar in zijn optimistische scenario duurt het niet lang. Moore denkt dat Trump gaat imploderen, hij wordt ofwel afgezet, of raakt verveeld. "Het is voor hem zo'n stap achteruit, wonen in een tweehonderd jaar oud huis zonder penthouse; het heeft zelfs geen golfbaantje." Moore, die documentaires maakte over 'Trumpland' en ook actie tegen hem voerde, vreest dat de Amerikanen, net als zijn Britse vrienden na de Brexit, zichzelf zullen voorhouden dat het niet zo'n vaart zal lopen, terwijl zij intussen weer 'terugkruipen in hun warme aangename bubble met zoete kaneelgeur'.

Heeft u liever een welgemanierd kind, of een dat rekening houdt met zijn omgeving? Uw antwoord verraadt of u al dan niet een potentiële Trump-stemmer bent. Politicoloog Eric Kaufman gebruikte de vraag in zijn onderzoek naar de Trump- (en Brexit)-stemmers en ontdekte een significante correlatie tussen voorkeur voor 'welgemanierd' (orde en stabiliteit) en steun voor Trump enerzijds, en anderzijds degenen die 'rekening houden met' (tolerantie voor verscheidenheid) belangrijker vonden en anti-Trump zijn, schrijft hij in The Independent. De economische motieven van Trump-stemmers noemt hij een mythe: "Blanke Amerikaanse kiezers kozen niet in de eerste plaats voor Trump omdat ze zich economisch achtergesteld voelden door de globalisering, maar omdat ze gekant zijn tegen diversiteit en de manier waarop Amerika etnisch verandert." Met meer banen of welvaart krijg je de geest niet terug in de fles.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden