ideeën over de grens

Integratie voor vluchtelingen:

Wie gaat er winnen in Europa? Angela Merkel of Viktor Orban? De kaarten van de Duitse bondskanselier zijn slechter dan die van de Hongaarse premier, vreest George Soros. De miljardair-filantroop, zelf van Hongaarse komaf, voorziet niets minder dan de ondergang van de Europese Unie, doordat Orbans ideologie, een amalgaam van nationalistische en 'christelijke' waarden, zoveel weerklank krijgt. In de eerste plaats is dat te zien in Polen, waar de Europese vluchtelingencrisis heeft geleid tot een verkiezingsoverwinning van de katholiek-nationalistische partij van Orbans ideologische wapenbroeder Jaroslaw Kaczynski.

"We hebben geen Europese asielpolitiek. Daardoor is de groeiende instroom van vluchtelingen van een hanteerbaar probleem veranderd in een acute politieke crisis", zegt hij in een interview dat hij vorige maand gaf aan het Duitse blad Wirtschaftswoche, en nu ook staat afgedrukt op de site van The New York Review of Books. Het politieke gehannes heeft het electoraat en asielzoekers in 'paniek' gebracht, meent hij. Zijn Open Society Institute heeft een plan gepresenteerd, waarmee Europa ervoor kan zorgen dat zoveel mogelijk vluchtelingen blijven waar ze nu zijn - wat minder kost dan hen op te nemen.

Is de carnavalsvreugde in Keulen al bij voorbaat verpest door de herinnering aan de taferelen tijdens de viering van oud en nieuw? Ideeën pal daarna om de vluchtelingen op te voeden werden gemengd ontvangen, maar niet door maatschappelijk werker Peter Schmitz. In de Frankfurter Allgemeine legt hij uit dat het carnaval niet zozeer een risico is, maar een kans voor vluchtelingen om te integreren. Weinig zo Duits als het Keulse carnavalsfeest: "Integratie zonder carnaval kan in Keulen gewoon niet." In carnavalspak geeft Schmitz in een bomvolle zaal in een asielzoekerscentrum college geeft over grondregels van de leut. De 150 aanwezigen repeteren het drie maal herhaalde Kölle alaaf! Ook het schunkeln, hossen op bijbehorende muziek levert geen problemen op. Dan het heikele punt, dat aan de hand van strips wordt uitgelegd. Flirten is oké. Eén kusje op de linker- en één op de rechterwang behoort tot het carnavalsgebruik, maar is geen opeisbaar recht. En een duidelijk kruis door tekeningen van grijpende mannen die tegenstribbelende vrouwen omhelzen maakt een duidelijk einde aan elk intercultureel misverstand over wat niet mag.

Geheimen zijn uit, transparantie is in. Het heldendom van Julian Assange en Edward Snowden getuigt ervan. Internettijdschrift Aeon publiceert een ode aan een haast vergeten kinderrecht: het recht om geheimen te hebben. Een geheim koesteren is wezenlijk voor de bewustwording van het individu. Een kind dat verstoppertje speelt, leert met vallen en opstaan ('ik zit hier!') het onderscheid tussen er zijn en er niet zijn, en tussen het ik en de ander - de buitenstaander, die geen toegang heeft tot wat zich in het hoofd van de ik afspeelt.

Het geheimhouden van een geheim is een levenskunst die oefening behoeft, en een essentieel ingrediënt van relaties. Iemand iets toevertrouwen is een intieme daad, waarmee een mens zichzelf kwetsbaar maakt voor verraad en manipulatie. Een geheim bewaren is een bevestiging van loyaliteit. Elk kind heeft recht op zijn of haar geheimen.

Kölle alaaf!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden