ideeën over de grens

Eerst boekwinkels de nek omdraaien, en dan boekwinkels openen

Het kan nauwelijks toeval heten dat de Russische bombardementen op Aleppo - symbool van de opstand tegen Assad - gelijkvielen met pogingen de strijdende partijen om de tafel te krijgen. Dat Moskou het daarbij gemunt heeft op het uitschakelen van de anti-Assad-rebellen - en niet IS -om zo het regime en zijn eigen invloed in de regio veilig te stellen, lijkt buiten kijf. Natalie Nougayrède schetst een nog grimmiger beeld (theguardian.com).

De bombardementen zijn niet alleen bedoeld om enig akkoord met de oppositie te voorkomen, maar ook om Europa verder te ontwrichten met een groeiende vluchtelingenstroom. In Aleppo zou Poetin zijn Tsjetsjeense strategie kopiëren met genadeloze aanvallen op bevolkte gebieden. De gevolgen: Assad blijft in het zadel terwijl drommen vluchtelingen naar Turkije en Europa trekken. En daarnaast drijft Moskou de confrontatie met Navobondgenoot Turkije ook nog verder op de spits. Poetin heeft het misschien niet allemaal zo van tevoren bedacht, denkt Nougayrède, maar trekt nu wel aan heel veel touwtjes.

En wat is er met dat andere 'Lente'-land waar de bladen het vijfjarig jubileum van gedenken? Moebarak is verdreven, Egypte heeft nu aan Sisi een opvolger die hem in dictatoriale capaciteiten overtreft. Conclusie: een supermislukte opstand. Dat is te kortzichtig, meent de Britse journalist Jack Shenker. The Economist heeft de auteur van 'The Egyptians: a Radical Story' al gekroond tot Piketty aan de Nijl. Terwijl wij onze aandacht doorgaans richtten op de rebellerende jeugd, ziet Shenker in de arbeiders het hart van de opstand. Zij begonnen vraagtekens te plaatsen bij de machtsverhouding met de heersers die - onder het mom van economische hervorming - zichzelf en de heersende klasse verrijken. Dat is de ware revolutie. En daarvoor heb je een lange adem nodig, want Shenker kiest voor de vergelijking met het Europa van 1840, toen voor het eerst segmenten in de samenleving het recht eisten deel te nemen aan het politieke proces - een recht dat tot dan voorbehouden was aan het leger, de monarchie, de adel en de kerk.

Amazon wil het nog niet bevestigen, maar het bericht wil dat het bedrijf vierhonderd fysieke boekhandels gaat openen. Terwijl grote bedrijven in de VS winkels sluiten, kiest Amazon voor de nieuwe trend: van click to brick - van klik naar steen (venturebeat.com). Wat leidt tot weer zo'n nieuwe term: omnichannel retail - online samen met een fysieke winkel, waar je een echt gezicht kunt zien.

Edele motieven spelen er niet bij de internetgigant die twintig jaar geleden begon als onlineboekverkoper en ontelbare boekhandels naar de afgrond hielp. Afgelopen herfst opende het een testwinkel in Seattle, en kennelijk heeft die aan de (winst)verwachtingen voldaan.

Jeff Bezos, Amazonbaas, zei al eerder dat hij dolgraag fysieke winkels wilde, als ze maar 'uniek Amazon' zijn. In Seattle liggen de boeken met de cover naar de klant toe, want het plaatje is belangrijk. Daarnaast liggen natuurlijk ook e-readers te koop. Op de schappen staan voornamelijk veelverkochte boeken met een goede klantenbeoordeling op de site. Bij elk boek staan de positieve recensies.

Ouderwets snuffelen naar onbekende pareltjes is nu eenmaal verre van 'uniek Amazon'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden