ideeën over de grens

De voornaamste tegenstander van Hillary is Hillary

Zeven experts en niemand die echt een antwoord heeft op de vraag of ons een nieuwe crisis in de eurozone te wachten staat (carnegieeurope.eu). Jein, zegt een van hen, Duits voor 'ja en nee'. Volgens de meesten is de crisis nooit weggeweest, zij was acuut en is nu chronisch. Met het anti-Europa sentiment en een dreigende Brexit lijkt Europa na een halve eeuw te desintegreren.

Thomas Klau, van het Europese adviesbureau K-Feld, richt zich op het halfvolle glas: sinds 2008 heeft de politiek altijd net 'genoeg kracht en wijsheid' getoond om de 'voorstelling' gaande te houden. Belangrijker, volgens hem: nergens heeft de burger tot nu toe de stekker uit de eurozone getrokken, de economische pijn en politieke angst ten spijt. Waarom, vraagt Klau, zegt niemand dat alle verkiezingen sinds 2008 feitelijk referenda over de euro waren en de euro die allemaal heeft gewonnen? Hij voorspelt dat de burgers uiteindelijk zullen kiezen voor een sterkere eurozone met zelfs een sterkere Europese Unie. "Maar voor het zover is, staan ons jammer genoeg nog enkele crises te wachten."

De Britse New Statesman doet zijn naam als links tijdschrift eer aan. Het feliciteert de jarige koningin (90), om daar meteen aan toe te voegen dat het einde van het koningshuis in zicht is. Nam de koningin het stokje over in een tijd dat de Britten nog amper algemeen stemrecht kenden en het naoorlogse patriottisme het ontzag voor het koningshuis slechts versterkte, Charles treft bij zijn troonopvolging een wereld met sociale media en instant debat, vol scepsis jegens macht en overheid, waarin gewichtigdoenerij onmiddellijk wordt afgestraft met de roep om een eerlijker samenleving. In andere landen zijn die gevoelens nog sterker, maar ook de Britten leren zichzelf te zien als burgers met rechten en plichten; 'een republikanisme met een nogal kleine r', schrijft het blad. "Toch geeft dat groeiende republikeinse sentiment niet de doorslag. De monarchie zal ten val komen, doordat de monarch met wie we zijn opgegroeid, ons verlaat. Wat blijft is een onbeminde familie die een geheimzinnig instituut bestiert in een wereld die informatie en macht eist."

Er zijn twee Hillary's, en de een zit de ander dwars. Voor de oudere pro-Hillary generatie is Clinton de progressieve vrouw die een idealistische strijd voerde voor universele gezondheidszorg en die erop hamerde dat er een gemeenschap nodig is om een kind groot te brengen, en niet alleen een alleenstaande of thuiszittende moeder. "Clinton heeft geen kleine rol gespeeld bij het creëren van de politieke vrijheid die de nieuwe generatie vrouwen nu voelt", schrijft Harry Bruinius (csmonitor.com). Maar die generatie wil nieuwe politiek, voor hen is Clintons bijdrage verleden tijd. "Haar loopbaan en succes werken nu juist tegen haar."

Onderzoek van de Quinnipiac University (www.qu.edu) onder de achterban van de presidentskandidaten, bevestigt die gedachte. 76 Procent van de veelal jeugdige achterban van Bernie Sanders onderschrijft de stelling dat Amerika behoefte heeft aan radicale verandering, 41 procent is het daar volledig mee eens, 35 procent een beetje. Bij de Clinton-aanhang is dat respectievelijk 14 en 31. Een meerderheid van het Sanders-kamp ziet zichzelf ook als een beweging, tegen een kwart bij Clinton.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden