ideeën over de grens

Poetin, red de aarde, draai die gaskraan dicht

Makkelijker kan de Mexicaanse belastingdienst het niet maken. Al bijna veertig jaar schildert Antonio 'Gritón' Ortiz. Hij boert er niet eens slecht mee. En, zo vertelt hij, hij heeft er nog nooit een cent belasting over hoeven te betalen (theatlantic.com). Toch behoort hij niet tot de belastingontduikers in een land waar dat ontduiken een nationale sport is. Net als 700 collega's neemt Gritón deel aan het programma Pago en Especie - betaling in natura.

Het begon 57 jaar geleden met een bekend kunstenaar die een armlastige belastingontduikende vriend wilde behoeden voor gevangenisstraf. Hij overreedde de autoriteiten de man met zijn schilderijen te laten betalen. Het systeem was geboren. Verkoopt een kunstenaar tussen de een en vijf schilderijen, dan moet hij een werk aan de belasting afdragen, tussen de zes en acht zijn dat er twee, enzovoort, met een maximum van zes. Een commissie ziet toe op de kwaliteit, de mooiste schilderijen komen in een museum in Mexico City te hangen, andere krijgen een plaatsje in lokale musea en overheidsgebouwen. Vorig jaar gingen er dertien naar internationale galerieën. Het is volgens alle partijen pure winst, temeer omdat de meeste kunstenaars anders geen cent belasting hadden betaald.

"En denk niet dat we maar wat aan rotzooien'', zegt er een. "We vinden het een eer om bij te dragen aan het nationale erfgoed."

Vladimir Poetin smeken om een olie- en gasembargo. Dat is wat Thomas Friedman doet in zijn column in The New York Times. Met liefde, zo schrijft hij, zou ik Oekraïne, de doorgangsroute voor vijftien procent van Europa's gasconsumptie, compenseren voor alle pijn. De in Washington invloedrijke journalist trekt de vergelijking met het Arabische olie-embargo van 1973. Dat gaf de industrie van zonne- en windenergie een enorme duw in de rug.

Een Russisch embargo zou nu nog waardevoller kunnen zijn, op een moment dat zulke energie-industrieën allemaal op het punt staan een vlucht te nemen. "Dus Vladimir, doe ons allen een plezier, draai door, sluit de olie- en gaskraan naar Oekraïne, beter nog, naar heel Europa. Embargo! Jij hebt de dag van je leven en de rest van de planeet heeft de dag van de eeuw."

Het Westen begrijpt er helemaal niks van, meent Dina Hamdy (egyptindependent.com). De Egyptische columniste en activiste trekt van leer tegen alle misvattingen over de nieuwe machthebber, generaal Abdel Fatah Sisi, die "de eerste democratisch gekozen president heeft verdreven". De critici vergeten, stelt Hamdy, dat er dertig miljoen mensen de straat op trokken tegen die 'democratische' leider, vanwege diens extreem autocratische leiderschap. "En dan bekritiseren die westerse media ook nog eens het gebrek aan pluralisme en mensenrechten en betwijfelen ze of Sisi in staat zal zijn de verzoening tot stand te brengen."

Het mogen dan legitieme zorgen zijn, de columniste ziet in die westerse beschrijvingen een totaal onbegrip voor de werkelijke noden van de gewone man: die wil overleven. Hamdy illustreert het met een grap over deze denkbeeldige Egyptenaar. Hem maakt het niet uit tot welke 'stroom' de leider behoort, islamitische of liberale. Hij wil gewoon elektrische stroom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden