ideeën over de grens

Oudere vrouwen hebben de toekomst in de politiek

Is een baan nog wel een baan? Nog niet zo lang geleden keken we met hautain medelijden naar de Amerikanen. Die konden plots op straat staan, zonder vangnet. Maar goede kans dat artikelen die u zojuist in deze krant hebt gelezen, zijn geredigeerd door een oproepbare zzp'er die voor hetzelfde werk minder - en zonder enige rechten - verdient dan de vaste redacteur op de stoel naast hem. Versoepelen van de arbeidsmarkt heet dat.

De trend in ons 'voorland' Amerika duidt op nog veel verdere 'versoepeling'. Het aantal zzp'ers neemt jaarlijks enorm toe - zozeer zelfs dat de betekenis van het woord 'baan' op losse schroeven staat, schrijft de Christian Science Monitor. Vele millenniumkinderen houden van die flexibiliteit, vinden het belangrijker dan meer verdienen. Job jumping, van baantje naar baantje springen, is normaal. In het verschiet ligt een maatschappij waarbij werkgever en werknemer geen enkele verplichting meer jegens elkaar voelen. Ze zijn wederzijds op elk moment inwisselbaar.

'De Amerikanen doen het wel'. Dat is de uitkomst van een onderzoek van PewResearchCenter naar de bereidheid van de Europeanen om zo nodig in te grijpen in Oekraïne. Zelf voelen ze er in meerderheid weinig voor tot actie over te gaan. Verrassend is het gemak waarmee twee derde van de ondervraagden zegt te geloven dat de Amerikanen in geval van een aanval wel te hulp zullen schieten. Politiek analiste van denktank Carnegie, Judy Dempsey, noemt het deprimerend hoe de Europeanen er zonder meer van uitgaan dat de VS garant staan voor hun veiligheid.

Collega-analist Anne Applebaum is juist bezorgd dat de VS er in Europese ogen steeds minder toe doen (slate.com). Sommige van haar Europese gesprekspartners schrijven dat toe aan het besluit van Bush Irak binnen te vallen. Anderen noemen het huidige 'onduidelijke' beleid jegens het Midden-Oosten en Rusland. Haar waarschuwing aan de toekomstige president is leiderschap te tonen, niet alleen in woorden, want Amerika's bondgenoten vrezen zijn oorlogszuchtigheid minstens zo veel als zijn besluiteloosheid.

Is de 67-jarige Hillary geen uitzondering? "Ik mag niet de jongste zijn, maar als ik gekozen word, ben ik wel de jongste vrouwelijke president ooit", luidt haar standaardtekst, gevolgd door: "En nog een oma ook." Applaus verzekerd.

Volgens auteur Gail Sheehy (politico.com) maakt Hillary deel uit van een nieuw fenomeen, de sixties surge: vrouwen van in de zestig die in tal van beroepen de (hun) top bereiken. Meryl Streep en Helen Mirren zijn populairder dan ooit. Van alle 22 recent gekozen vrouwelijke leiders in de wereld was een derde in de zestig bij aanvang van hun ambt, onder wie de presidenten van Chili, Zuid-Korea en Brazilië. Angela Merkel was er vroeger bij, maar de sterke vrouw van Europa is inmiddels ook 60.

De uitleg van Sheehy klinkt tamelijk jaren zestig: het gaat in ontwikkelde landen niet langer om brute macht, maar om sociale behendigheid, emotionele intelligentie die samengaat met succesvol leiderschap. En: vrouwelijke leiders zijn beter in de tijd te nemen en alles overwegen voor ze knopen doorhakken. Tegen die tijd ben je kennelijk 67.

De links naar de artikelen vindt u op Twitter: @letterengeest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden